Агрегатор на източници

Ваксина срещу aфриканската чума по свинете разработват испански учени

Agro.bg - Пон., 11/12/2018 - 13:48

Ваксина срещу aфриканската чума по свинете разработват испански учени. В началото тя ще се прилага само върху диви свине.

Според проф. Хосе Санчес-Вискайно от Ветеринарно-медицинския факултет на университета в Мадрид работата по ваксината напредва с изненадващо добра скорост и вече дава резултати.

Ученият се концентрира върху борбата с вируса при дивите свине, тъй като в Европа проблемът с тези животни е много по-сериозен, отколкото с домашните свине. В момента той работи по ваксина, която се дава с храната. Експериментите показват, че степента на защита е много висока, но препаратът все още не е достатъчно стабилен. Неясноти има и по въпроса как ще се отрази многократният прием на ваксината, който не е изключен при дивите прасета.

Професорът се надява медикаментът да излезе на пазара до две години, като за целта вече се водят преговори с мултинационална фармацевтична компания. Ако масовата имунизация на дивите свине даде желаните резултати, това ще намали и риска за домашните животни, смята испанският учен.

Представят нов инструмент за финансиране, създаден за нуждите на местните инициативни групи

Agro.bg - Пон., 11/12/2018 - 13:01

На 16.11.2018 г. от 10:30 ч. в зала „Сердика“ на хотел „Арена ди Сердика“, „Национална асоциация на местните инициативни групи в България“ и „Българска банка за развитие“ ще представят нов инструмент за финансиране, специално създаден за нуждите на местните инициативни групи и проектите на техните бенефициенти. Продуктът е разработен от „Микрофинансираща институция ДЖОБС“, съвместно с „Национална асоциация на местните инициативни групи в България“ и ще бъде насочен към земеделски производители, млади предприемачи и производствени предприятия.

95 милиарда долара оборот е генерирал секторът на биохраните в глобален мащаб през миналата година

Agro.bg - Пон., 11/12/2018 - 12:02

95 милиарда долара оборот е генерирал секторът на биохраните в глобален мащаб през миналата година. Една трета от сумата се пада на Европа.

Пазарът в много страни от Европейския съюз е изключително динамичен, отчитат експерти. Германия е сред първенците с малко повече от 10 милиарда евро годишен оборот, а във Франция за последните пет години е постигнат скок от 100 процента. Начело остава Дания, където биостоките държат пазарен дял от повече от 13 на сто.

Най-голям ръст на продажбите се наблюдава в Северна Америка и Западна Европа, констатират анализаторите. Значително увеличение има и на азиатските пазари.

При 10 милиарда евро за миналата година Германия има ръст от около 6 на сто спрямо 2016-та. Във Федералната Република най-добре се представят класическите магазини за хранителни стоки, увеличили оборота си с близо 9 процента за година. 29 на сто от пазара на биопродукти се държат от биомагазините, които имат ръст на оборота с 2 процента. В страната по биостандарти се обработват милион и 400 хиляди хектара, което отговаря на 8 на сто от общите селскостопански площи.

Съвместна информационна среща-семинар на НССЗ и БАБХ във Варна

Agro.bg - Пон., 11/12/2018 - 09:51

На 28 ноември 2018 г. в гр. Варна  ще се проведе съвместна информационна среща - семинар  на НССЗ (ТОО-Варна) и Българска агенция по безопасност на храните (ОДБХ - Варна) на тема: „НОВИ АСПЕКТИ В НОРМАТИВНАТА БАЗА ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА”.

На семинара инспектор от Областна дирекция по безопасност на храните - Варна ще представи новостите в нормативната база за растителна защита.

Експертите от Териториалния областен офис на НССЗ в гр. Варна ще представят възможностите за подпомагане на земеделските стопани по мерките от ПРСР 2014-2020 г.

Семинарът ще се проведе в гр. Варна, хотел „Аква“, ул. „Девня“ 12 .

Програма на събитието вижте в рубрика Прояви

 

15 малки кресливи орли излетяха от наблюдаваните територии през 2018 г.

Agro.bg - Пон., 11/12/2018 - 09:39

Екип на БДЗП проведе мониторинг на 40-те моделно избрани територии, заети от двойки на малки кресливи орли. За тридесет от наблюдаваните гнезда e установено, че са активни. В останалите 10 територии двойките са регистрирани в територията, но не обитават старите си гнезда, като най-вероятно са се преместили или не са пристъпили към размножаване.

От известните 30 активни гнезда, мътене е регистрирано при 21 двойки. Излетелите малки са 15, което прави среден гнездови успех от 0,71 малки на мътеща двойка. При шест двойки е регистрирано изоставяне на яйцата, като в единия случай това е поради безпокойство от страна на дейности, свързани с профилактика на високоволтова електропреносна мрежа. Останалите 5 двойки са изоставили мътилата си поради неизвестни причини.

В две гнезда – в защитени зони „Сакар“ и „Дервентски възвишения“ са поставени фотокапани за заснемане биологията и екологията на вида. Продължава събирането и определянето на хранителните остатъци от активните гнезда. През зимния период ще се проверят двойките, преместили своите гнезда за евентуално откриване на новите.

Мониторингът се провежда в рамките на проект „Горите на орела“.

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево

Agro.bg - Пон., 11/12/2018 - 09:22

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове над Източна България и по поречието на Дунав ще има ниска слоеста облачност или мъгла. На отделни места там ще преръми. Около обяд облачността ще се разкъса, а видимостта ще се подобри. Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 13° и 18°, за София – около 16°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и през деня ще се задържи без промяна. Tова е прогнозата за времето на НИМХ.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 13°, на 2000 метра – около 7°.

Над Черноморието преди обяд ще има разкъсана, често значителна облачност, а след обяд ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен предимно северен вятър, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са 16-18°. Температурата на морската вода ще е 15-16°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

На 12.11.2018 слънцето ще изгрее в 07:14 часа и ще залезе в 17:07 часа. Продължителност на деня 09:53 часа.

На 12.11.2018 луната ще изгрее в 11:30 часа и ще залезе в 21:00 часа. Осветеност на диска в 0h UT 18 %. Фаза на луната: след новолуние преди първа четвърт.

РИОСВ и БАБХ десети ден бездействат за екологични нарушения в с.Труд

Agro.bg - Пон., 11/12/2018 - 08:55

Десет поредни дни продължават незаконните разливи в земеделски земи в землището на село Труд (Пловдивско), предизвикани от Централа за производство на топло и електро енергия от биомаса. 
 
Операторът на централата нарушава заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), утвърдена от две министерства, в чието приложение ясно е описано, че наторяването на земеделски земи в периода между 1 ноември и 25 февруари е строго забранено.
 
Припомняме, че става дума за цистерни, пълни с утайки и ферментационни продукти на централата, чиито ръководители необезпокоявано продължават да нарушават закона. Това обаче все още се случва, въпреки че са информирани медиите и институциите в Пловдив за действията на оператора на централата. 
 
Сигнали за незаконното торене на земеделските земи на с. Труд в последните дни са подавани многократно на телефон 112. В сряда тази седмица РУ село Труд и кметът Красимир Минков стават свидетели на наторяване и хващат цистерна в момент на разливане.  
 
Съставен е констативен протокол за нарушение, който е изпратен по компетентност до Община Марица и РИОСВ Пловдив. Въпреки това, към момента наторяването продължава, като се торят и земеделски земи, за които собствениците са декларирали писмено, към оператора, че не желаят земите им да бъдат наторявани в забранения със заповед период. Реакция от ресорните институции, които иначе парадират с контрола, който осъществяват, все още липсва. 
 
Чрез медиите трудчани призовават директора на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на земеделието Румен Порожанов и директора на БАБХ, да вземат незабавни мерки и да преустановят нарушаването на закона в село Труд.

"Ние, населението на Труд, сме наясно, че посочените по-горе длъжностни лица не желаят да изпълнят служебните си задължения, за което вече е уведомен и Европейският Парламент, въпреки това им напомняме, че все още носят отговорността на постовете, които заемат и е крайно време да заслужат заплатите, които ние като данъкоплатци им плащаме”, съобщават от Сдружение „Бъдеще за с. Труд“ и местния Инициатоивен комитет.

Според местните организации, става дума за поредения пример за институционално бездействие. „Което еднозначно поставя въпросът: Защо няколко ресорни институции участват в явно погазване на закона и подкрепят с бездействието си нарушителя, отказвайки да констатират със законни средства извършените от него нарушения?”, пита Галина Тошева, председател на Сдружението.

Населението на село Труд има ясна позиция по въпроса. „В момента сме свидетели на грубо погазване на закона, което се случва с мълчаливото съгласие на всички ресорни институции!", допълни Галина Тошева.

Сагата в с.Труд, което се бори със замърсяването от страна на централата започна през 2015 г. Въпреки, че енергийният обект се ползва с политически протекции от страна на областните власти, ние нямаме намерения да продължаваме да търпим този произвол. „Местните граждани решихме заедно, че ако няма реакции от страна на ресорните институции, адекватни на закона, ще блокираме пътя на цистерните и ще обявим гражданско неподчинение”, обобщи позицията на трудчани председателят на „Бъдеще за с. Труд“.

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония беше одобрено от Търговската комисия в ЕП

Agro.bg - Нед., 11/11/2018 - 16:46

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Япония беше одобрено от Търговската комисия в Европейския парламент. През декември предстои то да бъде гласувано и в пленарната зала.

Според народните представители в Търговската комисия договорът е най-мащабният за всички времена. Той е и важен сигнал за една открита, справедлива и базирана на точни правила международна търговия, се казва в декларацията на Комисията.

В сектора на селското стопанство е предвидено отпадането на митническите такси при свинското и говеждото месо. В момента Япония облага вноса на свинско с 4,3 процента, които през следващите 10 години ще бъдат постепенно свалени до нула. За говеждото месо е заложен 15-годишен преходен период, през който сегашното мито от 38,5 на сто трябва да падне до 9 процента. През това време Европа ще има определен контингент за внос в Япония, който да защити тамошното производство. Ще отпаднат и повечето митнически такси за вина и високоградусови алкохолни напитки. Търговията с млечни продукти ще бъде либерализирана на 85 процента, като за повечето сирена Япония няма да налага мита. За да влезе в сила, договорът трябва да бъде ратифициран и от японския парламент. Засега не е ясно кога ще бъде гласуването в Токио.

Главно над Източна България ще има значителна ниска облачност

Agro.bg - Нед., 11/11/2018 - 10:37

Днес, 11 ноември главно над Източна България, ще има значителна ниска облачност, която временно ще намалява в следобедните часове. Сутринта на места видимостта ще е намалена. Над Западна България ще преобладава слънчево време, с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 14° и 19°, за София – около 16°. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН.

Над планините ще е предимно слънчево, с повече облаци над масивите в Източна България. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра – около 7°.

По Черноморието ще има разкъсана, често значителна облачност. Сутринта на места видимостта ще е намалена. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 15-16°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Леко повишение в цените на основните зърнени култури по световните борси

Agro.bg - Нед., 11/11/2018 - 10:19

По данни на ССБ през седмицата цените на основните зърнени култури по световните борси вървяха леко нагоре в унисон с напредването на сезона. В Чикаго цената на пшеницата се повиши с 3.00 долара до 219.00 щд/тон, във Франция повишението е с 5.00 евро до 206.00 евро/тон, в Украйна слабо помръдване с 0.58 долара до 234.58 щд/т, а в Русия също плюс 2.00 долара до 232.00 щд/тон. При царевицата промяната е подобна при цените FOB – САЩ плюс 4.00 долар до 168.00 щд/тон, Украйна плюс 1.00 долар до 164.00 щд/т, а във Франция покачване с 3.00 евро до 178.00 евро/тон. Рапицата в Евпорейския съюз /Еuronext/ отново прави изключение евро и поевтиня с 1.00 евро, като  се котираше на 376.50 евро/тон, а ечемикът във Франция поскъпна с 3.00 евро до 206.00 евро/тон, в Германия остана без промяна на 205.00 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио продължава да е с твърда тенденция надолу, този път с минус 5.00 долара до 695.00 щд/тон на борсата в Ротердам, а рафинираната захар отново прави салто и спадна отново с минус 10.10 долара до 341.80 щд/тон в Лондон.

У нас в кръг "Зърно" на Софийска стокова борса АД котировките се пораздвижиха при повечето контракти. За поредна седмица имаше отново сделки за големи количества хлебна пшеница на 405.00 лв/тон, фуражна пшеница се търси на 310.00 лв/тон, предлагането е на 340.00 лв/тон. При царевицата имаше оферти „купува“ на начална цена 220.00 лв/т за доставка януари, а за незабавна доставка цената беше 240.00-250.00 лв/тон. Продавачите обявиха 270.00 лв/тон. Всички цени са без ДДС.

В кръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна, предлага се бяло саламурено сирене на 3586.00 лв/тон.

    В кръг „Нехранителни стоки” на ССБ АД имаше сделки с обичайни за началото на зимния сезон стоки.  Реализираха се дървесни пелети на 424.00 лв/т, бензин А 95 Н от 1750.25 до 2000.00 лв/хил.л и бензин А 98 Н на 1819.33 лв/хил.литра. Продадоха се и дизелово гориво от 1828.75 до 2016.67 лв/хил.л, газ пропан бутан от 891.67 до 925.00 лв/хил.л и газьол за ПКЦ в диапазон 1834.07 до 1929.00 лв/хил.литра. Изкупиха се и различни видове отпадъци -  от желязо на 160.00 лв/тон, от акумулаторно олово на 1300.00 лв/тон и от електронно оборудване на 300.00 лв/тон.

 

Гледайте телевизия АГРО ТВ и в неделя!

Agro.bg - Нед., 11/11/2018 - 10:08

В неделният Агрокоментар гледайте - чрез субсидии към конкурентоспособност. Достатъчно конкурентоспособно ли е субсидираното европейско земеделие? И още - какво означава "справедливост” при финансовата подкрепата? Очаквайте предаването точно в 19:25 часа по АГРО ТВ.

"Науката - от възможност към действие" – акценти в Агротемата в неделя, посветена на 11 -та научна конференция в София. Гледайте ни в 19:30 часа.

В неделя от 18:00 часа започва предаването „Говори България“. Ваня Манолова ще ви запознае с тайните и тъгите на Софийското поле от Костинброд.

В 20:00 часа в предаването „Ние, зърнопроизводителите“ гостуваме на земеделците от региона на Попово.

И още - нови изменения в Наредба 11. Организациите на плодове и зеленчуци пред Валя Спасова в „Брюксел в превод“ тази неделя – 20:30 ч.

РИОСВ – Пловдив установи нарушения на кариерите в село Белащица

Agro.bg - Съб., 11/10/2018 - 17:33

РИОСВ – Пловдив извърши незабавна проверка след сигнал за запрашаване  на пътя с. Белащица – с. Гълъбово, който е част от републиканската пътна мрежа. Запрашаването е причинено от дейността на кариерите, разположени в землището на Белащица.

На място експертите установяват неорганизирано емитиране на прах по пътя  в  участъка между базата за преработка на добития материал и кантара. Причината е в липсата на мерки, които трябва да предприемат двамата концесионери на кариерите. Не е осигурено почистване на отложения прах и инертни материали и измиване на пътя. В резултат на движението на транспортните средства се емитира прах в атмосферата. Не е изпълнено предписание от РИОСВ за измиване и почистване на използваната част от републиканска пътна мрежа. Допуснато е неорганизирано емитиране на прах в атмосферата. За тези нарушения инспекцията ще предприеме предвидените в екологичното законодателство административно-наказателни мерки.

Концесионерът на кариера „Белащица-юг“ не е спазил срока за уведомяване  на РИОСВ-Пловдив за предстоящо провеждане на взривни дейности. В тази връзка към концесионера на находище „Белащица-юг“ вече са предприети предвидените административно-наказателни мерки.

Във връзка със сигналите за шум и запрашаване от добивните полета на кариерите РИОСВ-Пловдив е изискала двете фирми да уведомяват инспекцията при предстоящи взривни дейности, така че да се извърши замерване на еквивалентни нива на шум и запрашаване в района.

 

59 куб. м дърва за огрев задържаха горски инспектори от РДГ – Шумен

Agro.bg - Съб., 11/10/2018 - 11:17

В района на град Шумен екип от горски инспектори към Регионална дирекция по горите - Шумен задържаха товарен автомобил с ремарке, с които са транспортирани 59 пространствени кубически метра дърва за огрев.

Дървесината не е била маркирана и не е била придружена с превозен билет.

Инспекторите са съставили констативен протокол, с който автомобилът и дървесината са задържани.

Преписката по случая ще бъде изпратена в Районна прокуратура.

Остра критика за реформите в ОСП изрази Европейската сметна палата

Agro.bg - Съб., 11/10/2018 - 10:51

Остра критика за реформите в Общата селскостопанска политика изрази Европейската сметна палата. Одиторите са недоволни от факта, че много от политическите предложения не се различават съществено от сегашните правила.

От Сметната палата критикуват основно, че голяма част от бюджета и в бъдеще ще отива за директни плащания, които се определят според размера на обработваната площ. Този инструмент не отговарял вече на екологичните изисквания, смятат одиторите. Освен това не бил и най-добрият начин за осигуряване на доходите на фермерите.

Друга оспорвана точка е, че предложените реформи в аграрната политика не са ориентирани достатъчно към опазването на околната среда. Макар че Европейската комисия предлага инструменти за постигането на амбициозни цели в екологията, тя не дава точни дефиниции за тези инструменти. Така нямало как да се оцени дали бъдещата ОСП ще се справи с предизвикателствата.

Според Сметната палата няма и солидна система за външен контрол. Ако предложенията за реформа се осъществят в този си вид, Европейската комисия няма да получава статистически данни за изплатените на стопаните суми от националните разплащателни служби. Това щяло да попречи на Комисията да изпълнява задължението си да дава точни отчети за своите разходи, смятат одиторите.

Какво сме ви подготвили по АГРО ТВ тази събота?

Agro.bg - Съб., 11/10/2018 - 10:47

В края на кампанията по прибирането на шафрановия минзухар среща с три момчета от Врачанския край в предаването „Земеделие на фокус“. Тази събота по АГРО ТВ в 6:40 ч.

В 7:30 е АГРОФОРУМ. В предаването ще видите: хранително вкусовият и хорека секторите се събраха на едно място. И още - как да бъдем по-успешни в производството на слънчоглед?

А в Седмичния обзор очаквайте – Агенцията по храните и бизнеса обсъдиха ситуацията с птичия грип, как държавата сама си залага бомби със закъснител. И още –  Какво разбираме под концепцията "умни градове"? Бъдете с нас в събота, точно в 18:00 часа.

В традиционния съботен Агрокоментар в 19:25 ч. - Общата селскостопанска политика и заетостта – къде се разминават? Коментира Валя Спасова.

В съботната Агротема на фокус е биопроизводството. Има ли проблем с псевдопроизводители? Бъдете с нас в събота 19:30 ч.

Приятни почивни дни!

Животновъдите получиха близо 16 милиона лева по ПНДЖ3 за Кампания 2018

Agro.bg - Пет., 11/09/2018 - 17:53

Държавен фонд „Земеделие“ преведе първия транш от общо 15 707 738 лева на 7 595 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3), за Кампания 2018.

Ставката за плащане на едно допустимо за подпомагане по ПНДЖ3 животно за първи транш е определена със Заповед на № РД 09-994 от 07.11.2018 г. на министъра на земеделието и храните и е в размер на 19.80 лв.

Право на подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) имат кандидати, които отглеждат в стопанствата си 50 или повече овце-майки и/или кози-майки и отговарят на изискванията на чл. 39 от НАРЕДБА № 3 от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г. като максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за схемите за национални доплащания за посочената година.

 

Дигитализацията и иновациите ще привлекат младите хора в земеделието

Agro.bg - Пет., 11/09/2018 - 17:47

Цифровизацията и въвеждането на нови технологии биха мотивирали младите хора да се занимават със земеделие. Около това мнение се обединиха експерти по време на седмото издание на форума Клуб Investor.bg – Агробизнес, който се проведе на 9 ноември в София. Във фокуса на събитието бяха още финансирането и предизвикателствата в сектора, както и бъдещото съдържание на стратегическите планове за следващата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП).

По време на първата част от дискусията експертите коментираха, че фермерите трябва да се готвят за повече бюрокрация. Всяка държава членка на ЕС следва да изготви и предаде за одобрение стратегическия си план за ОСП до 1 януари 2020 г.

 „На 1 юни излязоха законодателните предложения на Европейската комисия (ЕК), очакваме всеки момент да видим и предложенията на Европейския парламент (ЕП). Според неформална предварителна информация е възможно ЕП да предложи плановете да се отложат за 2023 г.“, заяви Искра Вълчева, директор на дирекция „Европейска координация и международни отношения“ в Министерство на земеделието, храните и горите.

Вълчева коментира, че по отношение на тавана на директните плащания, голяма част от държавите ще изискват те да определят скалата и къде ще бъдат разпределени спестените пари. Това обаче няма да бъде прието лесно с единодушие на национално ниво, посочи още Вълчева.

Галина Пейчева-Митева, заместник-председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), обясни, че изработването на плановете отнема време, а бизнесът настоява за ясна рамка на системата от санкции. Според нея е необходимо да има задължителен преходен период, тъй като Брюксел и държавните администрации няма да успеят да започнат в срок, а това ще повлияе на директните плащания. 

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов отбеляза, че за да бъде успешен планът, той трябва да бъде нагоден според националните ни потребности. „Ние сами трябва да определим какво е истински фермер и жизнено стопанство, а не ферма, която разчита само на субсидии“, допълни той.

Николай Вълканов, управител на фондация InteliAgro, заяви, че „на ОСП не трябва да се гледа като панацея”. Според Вълканов, има риск достъпът до земята у нас да стане все по-труден за нови фермери. Той посочи още, че от 2021 г. земеделските производители ще правят много повече разходи, а ще получават по-малко субсидии.

Втората част на Клуб Investor.bg – Агробизнес беше посветена на иновациите в земеделието. Използването на цифровите технологии ще подобри икономическото състояние на земеделеца, ще намали разходите и ще увеличи печалбата, ще помогне и за решаване на въпроса с работната ръка, споделиха експертите.

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, коментира, че за да имаме добър стратегически план за ОСП, трябва да приложим иновациите и цифровизацията в земеделието. Боянова посочи кои са предимствата на цифровото земеделие и разясни необходимите компоненти за преминаването към него. Потенциалът на блокчейн технологията в сектора, създаването на дигитални иновационни хъбове, изграждането на мрежа от бърз широколентов интернет в селскостопанските райони и начинът, по който държавата събира, обработва и анализира данните, са сред ключовите елементи за цифровото земеделие, коментира Боянова.

Дигитализацията в сектора може да реши проблема с напояването и почвите, както и да помогне за спазване на предварителните условия за получаване на директните плащания.  „Цифровите технологии могат да намалят емисиите парникови газове, които идват от земеделието - в момента 10% от тях са генерирани от сектора“, допълни Боянова. 

Доц. д-р Боян Жеков, магистър инженер ИТ, университетски преподавател, заяви, че първата голяма пречка пред по-бързата дигитализация, е начинът на мислене на хората в България. По думите му става въпрос за психология, но държавата също трябва да отдели средства.

Според Антон Тотев, главен оперативен директор на „Мелиса Фрут“, връзката между образователните институции и сектора земеделие е прекъсната. По този начин трудно би се предизвикал интерес у младите хора към селското стопанство, коментира Тотев.

Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“, посочи, че водеща трябва да бъде държавата, за да се внедряват в стопанствата технологии, които са съвместими с изискванията на администрацията.

Гледайте АГРО ТВ и през този уикенд!

Agro.bg - Пет., 11/09/2018 - 17:34

В края на кампанията по прибирането на шафрановия минзухар Анета Божидарова ви среща с три момчета от Врачанския край в предаването „Земеделие на фокус“. Повече за първата реколта на момчетата гледайте в 6:40 тази събота.

А след по-малко от час - в 7:30 часа - следва АГРОФОРУМ. Част от темите в  предаването - хранително вкусовият бранш и хорека секторът се събраха на едно място. И още - как да бъдем по-успешни в производството на слънчоглед?

В Седмичния обзор очаквайте по-важните теми, които обобщихме са вас.  Българската агенция по безопасност на храните и бизнеса обсъдиха ситуацията с птичия грип. И още – какво разбираме под концепцията "умни градове? Тези и още теми в събота, точно в 18:00 часа.

В традиционния съботен Агрокоментар в 19:25 ч. - Къде се разминават ОСП и заетостта – на прицел на Валентина Спасова.

В Коментара в неделя - чрез субсидии към конкурентоспособност. Достатъчно конкурентоспособно ли е субсидираното европейско земеделие?

В съботната Агротема на фокус е биопроизводството. Има ли проблем с псевдопроизводители? Бъдете с нас в събота 19:30 ч.

"Науката - от възможност към действие" – Агротемата в неделя е посветена на 11-тата научна конференция в София.

В неделя от 18:00 е часът на „Говори България“. Ваня Манолова ще ви запознае с тайните и тъгите на Софийското поле от Костинброд.

В 20:00 ч. в предаването „Ние, зърнопроизводителите“ гостуваме на земеделците от региона на Попово. Какво поставиха на дневен ред стопаните и какъв е ключът към успеха в бизнеса – бъдете с нас в неделя.

И още - нови изменения в Наредба 11. Организациите на плодове и зеленчуци пред Валя Спасова в „Брюксел в превод“ тази неделя – 20:30 ч.

Приятен уикенд с АГРО ТВ!

Какво ще заложи България в стратегическия си план за земеделието?

Agro.bg - Пет., 11/09/2018 - 17:25

Финансирането в агросектора и бюджетът за Общата селскостопанска политика бяха във фокуса на дискусия, която се проведе в столицата. В нея взеха участие Искра Вълчева, дир. на дирекция „Европейска координация и международни отнощения“, МЗХГ, Галина Пейчева – Митева, зам.-председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски, Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и земи и Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро. Форумът се организира от клуб Investor.bg. Към момента Европейският парламент работи по законодателни предложения, които ще бъдат представени в доклад.

Какво ще заложи България в стратегическия си план за земеделието? Предстои изготвянето на слот анализ. Концепцията е, че не може всички сектори да се насърчават. След дискусия с бранша ще се формират приоритетите, които страната ни ще заложи в бъдещата обща селскостопанска политика. Според изтекла неофициално информация, ЕП предлага стратегическите планове да се отложат за 2023 г. Предстоят и избори за Европарламент през месец май следващата година. И в този смисъл, по думите на Искра Вълчева, перспективите не са особено ясни. Идеята е до март месец докладът върху законодателните предложения да бъде разгледан в ЕП. През октомври предстои и смяна на ЕК. Австрийското председателство излезе с изменение на текстовете за регламента на стратегическите планове.

От своя страна бизнесът иска да знае не само рамката за процедурите и задълженията, но и за санкциите при неизпълнението на заложените цели. От бранша настояват и за задължителен преходен период. Според Галина Пейчева – Митева, зам.-председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи и Брюксел, националните администрации няма да стартират в срок, а това ще се отрази на директните плащания. Галина Пейчева – Митева изказа и съмнения доколко опростена ще бъде земеделската политика на национално ниво.

Стратегическият план е изключително важен за зърнопроизводителите, защото предоставя възможност за налагане на националните потребности.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите изрази позицията, че е добре министерството да работи с браншовите организации по изработването на дефинициите.

От фондация ИнтелиАгро акцентираха върху липсата на ефективно насочване на ресурса от националния бюджет и европейските фондове за създаване на качествен растеж. Анализаторът Николай Вълканов даде оценка на европейската земеделска политика. Вторият панел на форума беше фокусиран върху дигитализацията и новите технологии в земеделието и преработвателните индустрии. В него участие взеха Светлана Боянова, председатеел на Институт за агростратегии иновации, Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена“ и доц.д-р Боян Жеков, университетски преподавател в УниБИТ, ВУЗФ.

На 1 януари 2020 г. страните-членки трябва да представят своите стратегически планове, а Европейската комисия ще разполага с 8 месеца, за да ги да разгледа.

38 фирми получиха Златен медал за качествени и оригинални продукти

Agro.bg - Пет., 11/09/2018 - 16:53

Общо 38 фирми получиха признанието „Златен медал с диплом“ за качествени и оригинални пазарни продукти и адитиви, представени на най-големите в България изложения в хранително-вкусовата индустрия през тази година. Международните специализирани изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД И ДРИНК се провеждат от 7 до 10 ноември в Интер Експо Център, София. През първите три изложбени дне вратите на изложенията са отворени за посетители до 18:30 часа, а на 10-и ноември – до 16:30 часа.

Компаниите призьори грабнаха 88 златни медала за различни пазарни продукти, които впечатлиха 11-членното жури на комисията. Предсетел на комисията беше директорът на Дирекция „Контрол на храните“ на Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински. Уникални месни, млечни, хлебни и сладкарски продукти и отлични вина получиха високата оценка на професионалисти във всеки един от секторите в хранително-вкусовата индустрия.

Награда за положените усилия

„Това е най-хубавият момент през годината. Защото награждаваме огромните усилия на производителите на българските храни. Да се върнем в корените си и да не забравяме, че имаме толкова добри продукти. Яжте ги с наслада, доверие и с усещането за гарантирано качество“, обясни по време на церемонията Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съ    юз на хлебарите и сладкарите, член на комисията.

В изложение МЕСОМАНИЯ отличия получиха 11 месопреработвателни предприятия, които представиха 29 месни продукти. Изложение СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО отличи осем млекопреработвателни предприятия, които представиха 21 млечни продукти. От „БУЛПЕК“ шест фирми получиха награди за 14 продукта. От изложение ИНТЕРФУД&ДРИНК девет фирми взеха награди за 17 свои продукта. В изложение САЛОН НА ВИНОТО четири фирми получиха приза „Златен медал с диплом“ за седем свои вина.

За първа година компаниите бяха удостоени с награди за серийно производство. В сектора на месото това е серията месни продукти „Fit Meat”, серия „На тепсия“ и серия „Via Natura”. В сферата на хляба това отличие получи серия „Живена“ за серия хляб с пълнозърнеста закваска с разнообразие от различни семена като чиа, тиква, сусам, соя, слънчоглед. Серия млечни продукти без лактоза също получаха награда, серия бутикови шоколади и серия готови меса, приготвени по „ су вид“  (под вакуум) технология.

Българските фирми производители благодариха за страхотната организация и за богатите бизнес възможности, които създават изложенията шест в едно. Бизнес делегации от всички страни в Югоизточна Европа успяха да се запознаят с уникалните български продукти.

Целта на конкурса „Златен медал с диплом” е да се поощри и насърчи хранителния бизнес при производството и предлагането на български храни с доказани и уникални качества.

Страници

Subscribe to Списание Агроном съвкупност от новини