Агрегатор на източници

В Бургас обсъдиха 12 винено-кулинарни дестинации

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 17:27

Създадохме проекта за винено-кулинарни дестинации с цел България да се утвърди като  разпознаваема за целогодишен туризъм. С тяхна подкрепа ще насочим вниманието на туристите както към основните ни услуги - зимен и летен туризъм, така и към другите видове, който страната може да предложи. Планираме през октомври заедно с Министерството на земеделието, храните и горите да представим утвърдените от бранша и местните власти винено-кулинарни дестинации.   Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на четвъртата кръгла маса по проекта, която се проведе в Бургас. Тя посочи, че след като се финализират, те ще бъдат включени в Годишната програма за Национална туристическа реклама за следващата година. Предвижда се винено-кулинарните дестинации да се добавят към различни брошури и дипляни, с които се популяризира страната. Те ще бъдат дигитализирани и добавени в платформата iLoveBulgaria.

Във форума в Бургас участваха Димитър Николов, кмет на Бургас, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, представители на туристическия и винения бизнес и народни представители. Събитието е част от втория етап на проекта "Сподели България", който предвижда създаване на дестинациите.  Концепцията включва 12 винено-кулинарни дестинации, преминаващи през територията на цялата страна. В тях участват повече от 50 общини и над 100 туристически обекта, съобщи министър Ангелкова. И посочи, че чрез обществените дискусии искаме с помощта на бизнеса и местните общности да обогатим и надградим концепцията за дестинациите, за да създадем цялостен и полезен продукт, който ще подпомага туристическия и земеделския бизнес, а по-този начин и развитието на региона. Вече имаме запазена марка и лого "Сподели България", което ще подпомогне популяризирането на проекта и представянето на страната като място  разнообразни туристически продукти, съобщи министър Ангелкова. И добави, че то може да бъде предоставено на общините, които да го използват, за да рекламират културно-историческото си богатство и характерните за регионите храни и напитки.

Министърът призова всички заинтересовани да изпращат предложения за дестинациите, за да се създаде един полезен и работещ проект, който да подпомага работата на бизнеса, общините и министерството и да допринася цялостно за развитието на туризма.

В разгара на лятото искам да споделя, че данните за област Бургас са много положителни, коментира министърът. В периода от януари до юни 2018 г. лицата, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече легла, са се увеличили с 10% спрямо същия период на предходната година и достигат близо 480 хил. Реализираните нощувки са над 2,48 млн. и нарастват с 10 на сто. Приходите от нощувки са над 112,6 млн. лв., като се отчита ръст от 7,8 на сто в сравнение с януари-юни 2017 г. Почти всеки втори турист, отседнал в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна за периода януари-юни 2018 г., е избрал да отседне в 4- и 5-звезден хотел.

Общо лицата в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна са повече от 3,165 млн., от тях в хотелите 4 и 5 звезди са над 1,63 млн. И при двата показателя се отчита нарастване съответно с  6,8 на сто и 8,5% спрямо същия период на миналата година. Това е доказателство, че страната все повече се разпознава като дестинация, предлагаща висококачествен туризъм на разумна цена, заяви министър Ангелкова. Тя посочи още, че това е благодарение на общите усилия и екипната работа между държавните институции, местната власт и бизнеса.

И този летен сезон очакваме около 5% увеличение на чуждестранните туристически посещения спрямо година по-рано, съобщи министърът. Тя изрази надежда, че дъждовното време през юли  не е оказало осезаем ефект, а това ще стане ясно от статистическите данни, които ще бъдат публикувани в края на месеца.

На журналистически въпроси преди началото на събитието министърът коментира, че още днес ще заведе дело за клевета заради опитите за намеса на име й и името на институцията във връзка с евентуални криминални деяния. Поводът бе изказвания на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.  Изключително нелепо е да се правят такива абсурдни твърдения, които граничат със здравия разум, категорична бе министър Ангелкова.  И допълни, че е абсолютно недопустимо да се уронва по този начин престижът на институциите и да се създават внушения.  Това много вреди на имиджа на туризма, заяви още тя. Не смятам, че човек, който е работил за българския туризъм, може да се отнася така към постиженията му, за да привлече медийно внимание, каза министърът по повод на бившия заместник–министър на туризма.

Превенция на aфриканската чума по свинете – основна тема на проведения Ловен съвет

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 16:35

Африканската чума по свинете и мерките, които се предприемат за превенция на заболяването бе една от основните теми, обсъждани вчера на проведения в Изпълнителна агенция по горите Ловен съвет.

Участие в заседанието на Съвета взеха и зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните и проф. Нино Нинов от Лесотехническия университет.

Присъстващите бяха запознати с изпълнението на планираните дейности от Министерство на земеделието, храните и горите, с предприетите мерки от ИАГ и Българска агенция по безопасност на храните. Обсъден бе въпросът с редуцирането на популацията на дивата свиня. Членовете на съвета бяха категорични, че това е една от основните дейности срещу заболяването, като отговорността е на всички, стопанисващи дивеча. За постигането й трябва да се подобри дисциплината при провеждането на ловните излети, да се изпълняват задълженията и плановете за отстрел на дива свиня. Подробни указания с необходимите конкретни действия за превенция на заболяването са изпратени до всички стопанисващи дивеча в страната. 

„Изключително важни са превантивните действия. Виждаме последствията в другите държави, където заболяването вече е факт. Справянето с него е трудно и са необходими години, а икономическите загуби са големи. Освен плана за превенция, Министерство на земеделието, храните и горите има изготвен план с дейности, които ще се предприемат при констатиране на огнища на заразата“, каза инж. Григор Гогов – изпълнителен директор на ИАГ и председател на Ловния съвет.

Обсъдени и приети бяха указанията за безопасно провеждане на ловните излети, както и недопускането на бракониерски прояви по време на индивидуалния лов на дива свиня. След закриване на груповия лов на дива свиня през м. януари 2018 г. до днес, около 5000 диви свине са отстреляни при индивидуално ловуване. За намаляване на популацията на дивата свиня, в момента се разчита именно на индивидуалния лов.  За целта бяха предложени промени в Правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча за облекчаване на режима при провеждане на индивидуален лов.

При откриване на ловния сезон на 11.08.2018 г. на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, за двата дни на проведените ловни излети са проверени близо 1400 ловци, като нарушения не са констатирани.

Готови ли сте за уикенда

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 15:54

За най-ранобудните тази събота – 18 август, от 06:40 ч. е срещата с биопроизводителя Михаил Мръчев, който отглежда 22 дка ябълки, круши, домати, пипер и рози в плевенското село Комарево. Стопанинът изпълнява проект по подмярката 6.1 "Млад фермер". Защо един родопчанин е избрал да живее в Дунавската равнина - гледайте в предаването Земеделие на фокус, с Анета Божидарова.

В предаването АГРОФОРУМ в 07:30 ч ще ви заведем на атрактивна полева платформа край село Паскалево, с домакин Живко Василев, който е зърнопроизводител и животновъд. Ще разбере още защо да третираме семената от пшеница и рапица с биостимулатор. Ще ви покажем и пълна технологична линия от машини за есенната кампания

В съботния ден от 09:30 ч за първи път в ефира на АГРО ТВ ще се излъчи предаването Агрохоризонти. То ще ви срещне със земеделски производители и преработватели от страната, които ще разкажат за успешни бизнес практики. 

В по-късните часове на съботния ден по АГРО ТВ може да гледате Обзор на най-важните теми от изминалата седмица.

Не пропускайте и филма от любопитната поредица Рибарски приключения в Австралия.

В неделния ден – 19 август, са премиерите на хитовите предавания Ние, зърнопроизводителите и Брюксел в превод.

 

 

Тази седмица в Агрофорум: Защо да третираме семената с биостимулатор

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 15:21

Още в първите минути на предаването отиваме на празник на полето край село Паскалево. Любезен домакин беше зърнопроизводителят и фермер Живко Василев, а тази година традиционната платформа премина под мотото Звездна селекция.

На старта на новата стопанска година са актуални есенните почвообработки и сеитбата. На мащабен демо тур в страната пред земеделски производители беше представена пълна технологична линия от машини за обезпечаване на есенната кампания.

Фокусираме вниманието Ви върху важната тема с храненето на културите. Погледът ни обаче ще бъде насочен към есенната кампания.

Полските дни, провеждани активно през това лято, са традиционните платформи, на които си дават среща агрономи и зърнопроизводители. Те наблюдават в реални условия най-новите селекционни решения при царевицата и слънчогледа. На кои хибриди може да се разчита при различни почвено-климатични условия – видяха гостите на полски ден край село Победа.

Как се прави успешно овощарство ще научим в следващите минути от Йордан Йорданов. Край ловешкото село Слатина той отглежда сливи, ябълки и кайсии. За по-голяма рентабилност на производството и в същото време - за висококачествени плодове, земеделецът с голямо внимание се отнася към растителната защита и подхранването на насажденията.

Ще ви представим един уникален опит - отглеждане на бисерен ориз с подземно капково напояване. Такъв тип отглеждане, на такъв сорт, на такава площ на друго място в света го няма - уверява ни инициаторът Димитър Атанасов.

И още агротехника за есенната кампания. Край Карнобат японски трактори и прикачен инвентар показаха бърза и прецизна почвообработка и сеитба. Избирайки новите технологии, вие си гарантирате точно и навременно изпълнение на земеделските операции. А от тяхното качество зависят бъдещите добиви.

Понижение в цените на повечето зърнени контракти

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 14:32

По данни на ССБ през изминалата седмицата настъпи корекция в посока надолу на повечето от цените на основните зърнени контракти по световните борси. Това намаление се дължи предимно на променените оценки за количествата при прибиране на новата реколта, които са по-обилни от предишните очаквания. В Чикаго пшеницата поевтиня с 6.00 долара до 230.00 щд/тон, във Франция с 6 евро до 214.00 евро/тон. В Украйна и Русия обаче котировките отново се повишиха със съответно 3.00 и 1.80 долара до 225.00 и 233.80 долара/тон. При царевицата промяната в цената в Чикаго също е надолу с 2.00 долара до 172.00 щд/тон, във Франция и Русия цените намаляха с 6.50 евро и 1 долар – 188.50 евро/тон и 196.00 щд/тон. Рапицата в Евпорейския съюз /Еuronext/ този път качи само 0.25 евро и се котираше на 383.00 евро/тон, а ечемикът във Франция  и Германия „свали“ еднакви стойности – минус 5.00 евро до 213.00 и 215.00 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио продължава твърдо да поевтинява, при това със сериозните минус 20.00 долара до цена от 735.00 щд/тон, а рафинираната захар също преустанови движението нагоре и също спадна с над 10 долара до 311.20 щд/тон. Цените са съответно от Ротердам за олиото и Лондон за захарта.

У нас в кръг "Зърно" на Софийска стокова борса АД цените на контрактите останаха стабилни. Има обилно предлагане хлебна пшеница на 400.00 лв/т в отговор на големите количества търсене ( над 33000 тона), чиято начална цена е  310.00 лв/тон. Фуражен ечемик се търси на 280.00 лв/тон, предлагането е на 310.00 лв/тон. За царевица имаше само оферти „купува“ на начална цена 220.00 лв/тон. Всички цени са без ДДС.

В кръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат без промяна, има предлагане на фъстъци и орехи с черупка на начална цена от 3500 и 3400 лв/тон.

Ново огнище на африканска чума по свинете в румънския окръг Кълъраш

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 13:41

Нова румънска територия е обхваната от болестта африканска чума по свинете. Заболяването е открито в две ферми в окръг Кълъраш, който е опасно близо до нас - намира се в югоизточната част на Румъния и е едва на 15 километра от Силистра.

Стопанствата са поставени под официално наблюдение. Наложени са ограничения за движението на хора, продукти, субпродукти, транспорт, както и коленето на животни. Ветеринарните лекари са събрали проби, предстоят лабораторни изследвания. Над 540 са огнищата на болестта в северната ни съседка. Установено е, че вирусът е навлязъл чрез храна – обработено месо с произход от Украйна.

Турция вдига митата за американски стоки

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 12:38

Кризата в отношенията между Съединените щати и Турция се задълбочава. В отговор на американските санкции Анкара обяви, че вдига вносните мита за голям брой американски стоки.

По думите на турския вицепрезидент Фуат Октай от новите мита ще бъдат засегнати както индустриални, така и селскостопански стоки. Вместо с досегашните 60 процента, американските автомобили ще се облагат вече със 120 на сто, митото за алкохолни напитки скача от 70 на 140 процента, а за тютюневи изделия от 30 на 60 процента. Това пише в указ, подписан от президента Ердоган. Двойни ставки ще има и за козметични продукти, ориз и въглища. Мерките, които предприема Анкара, са в отговор на наказателните мита, наложени от Вашингтон за алуминий и стомана от Турция.

Търговската война между натовските съюзници избухна след дипломатически спор заради американски пастор, арестуван в Турция, както и заради обвинения срещу американски офицери от военновъздушната база в Инджирлик.

За 11-ти път Жеравна става огнище на българщината

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 11:47

Традиционният фестивал на народната носия събира десетки хиляди българи и ги обединява в изконните български ценности, пише mediacafe.bg.

Този удивителен фестивал е като пламтяща факла, която пазителите на българското си предават един на друг вече единадесета година. Тази година той се провежда под мотото “Скок във времето”, който подсказва приемственост и безконечност в българщината и българския дух. Фестивалът събира българи не само от политическите граници на страната, но и такива от исторически българските земи, хора, живеещи или работещи в чужбина, всички те обединени от едно единствено, но напълно достатъчно нещо – кръвта. Редом до тях се събират и други народи с техните традиционни носии, отново обединени от ценностите на памет и съхранение на миналото.

Българската кръв кипва и този уикенд ( 18 и 19 август 2018 ) в Жеравна с богата програма от фолклорни песни и танци. Редица танцови състави и ансамбли, родни и чуждестранни, ще представят традиционното изкуство на своите краища и родни места. Сред тях ще можем да видим красотата на танца на танцов състав “Чудесия” гр. Пазарджик, 100 каба гайди с оркестър “Гергьовден”, Роял бенд – Благоевград, оркестър “Лира” гр. Добрич, Дъбенската група, група “Български трендафил от Север”. Кулминацията на фестивала ще са изпълненията на живо на обичаните народни певци Николай Славеев, Славка Калчева и оркестър “Канарите”.

Фестивалът е прецедент сред културните събития в България. Той държи да остане традиционен и автентичен във всеки свой сегмент. Точно затова и през тези два дена гостите на Жеравна ще трябва да оставят вкъщи своите мобилни телефони, фотоапарати, камери, да забравят за фейсбук и другите социални мрежи, да не използват пластмасови кутии и опаковки, съвременни одеала и постелки, техника от всякакъв характер, както и модерни дрехи. Всички заедно за няколко дни ще скочат няколко века назад, не просто да усетят атмосферата на общност със самия човек, но и да осъзнаят как да я пренесат утре – в модерния си и дигитален ден.

Нарисувайте Атанасовското езеро с кал, сол и миди

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 10:13

Само през август едно ново и интересно място - пространството "симБиотично" ви очаква, за да научите всичко за Атанасовско езеро, да си създадете вълнуващ арт спомен и да се полюбувате на птиците, солта и богатствата на Бургас.

"Светлина в солта" е най-новият проект на Българска фондация Биоразнообразие - клон Странджа, финансиран със съдействието на Община Бургас. Чрез серия от Арт ателиета и работилници в най-активния туристически месец август в "симБиотично" ще се привлекат млади хора, семейства с деца, но и по-възрастни граждани, които посещавайки района на солниците и Атанасовско езеро ще се потопят в магията на изкуството и природата.

Две от ателиетата вече се случиха на 10 август по време на Фестивала на солта. Сега е ред на следващите три - на 18 август, на 22 и на 30 август.

 • Ателие "Нарисувай твоето езеро" - с кал, сол, миди и камъни на 18 август (събота) 11.00 - 13.00;
 • "Имаш поща" - арт ателие за пощенски картички с колажи и сол на 22 август (сряда) 18.00 - 20.00;
 • Работилница за фото-рамки със стари солничарски дъски на 30 август (четвъртък) 18.00 - 20.00.

Участието в ателиетата е безплатно, а всички сувенири, изработени по време на работилниците остават за спомен на самите участници.

Организаторите очакват  чрез тези арт събития още повече да се увеличи интересът към "симБиотично - пространство на Атанасовско езеро"  в последните му работни дни до началото на септември, а и за следващия сезон.

Специалната комбинация от културни и природни, материални и духовни ценности на Атанасовското езеро го превръща в перфектна образователна среда, но и в място, където човек може да се докосне до различните сфери на изкуството и да се забавлява неподправено.

40% от горите у нас са сертифицирани по системата FSC

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 09:56

Всички сертифицирани към момента гори в България преминаха през одит спрямо новите изисквания на FSC националния стандарт за горска сертификация. Това означава, че изискванията за отговорно управление на горите стават общовалидни за територията на цялата страна. Към момента 1 489 664 ха или почти 40 % от горите у нас са сертифицирани именно по FSC системата за горска сертификация.
 
Етикетът на FSC върху продуктите гарантира, че те са резултат от социално и екологично ориентирано горско стопанство. Като купуваме продукти с логото на  FSC допринасяме за опазването на горите, животните и растенията, които ги обитават, подобряваме качеството и количеството на водите, подпомагаме местните общности, подобряваме условията за работа и безопасност на труд на работещите в горите.
 
„Сертифицирането на горите по международната система FSC e сериозна стъпка към отговорното и устойчиво управление на горските ресурси. Повод за гордост е, че българските гори са сертифицирани именно по тази сертификационна система, тъй като тя поставя високи изисквания и стандарти. Надяваме се, че площта на FSC сертифицираните гори в България ще продължи да нараства, тъй като в тях се опазва околната среда, съхранява се разнообразието на растителния и животински свят, зачитат се правата на местното население и се съхранява културното и историческо наследство. Показателен е и факта, че над 400 компании, работещи в България в сферата на дървопреработването, са сертифицирани по FSC. Това демонстрира реална подкрепа от страна на бизнеса към отговорното ползване на горските ресурси.“, заяви Нели Дончева, ръководител отдел „Гори“ във WWF България
 
Системата за горска сертификация FSC е първата световна независима етикетираща система за горски продукти. Тръгнала като идея в началото на 90-те в отговор на обществената загриженост от размерите на обезлесяването, днес тя се прилага в 86 държави на 5 континента. FSC има за цел да осигури и насърчи икономически изгодно стопанисване на горите, при спазване на социалните стандарти и правата на местното население, като същевременно се опазва и околната среда.
 
На 16 август 2017 г. FSC одобри българския национален стандарт, което нареди страната ни сред първите в Европа, довели до успешен край процеса по разработване на национални стандарти по горска сертификация. За да запазят своя сертификат всички сертифицирани към момента горски стопанства трябваше да преминат през одит спрямо новите изисквания на националния стандарт в рамките на една година,.
 
Изискванията на FSC за България включват:

 
- опазването на вододайните зони и речните течения
- опазването на уязвимите и застрашените от изчезване видове и екосистеми
- опазването на културата и поминъка на местното население
- гарантирането правото на достоен и безопасен труд за горските работници
- забрана за използване на опасни пестициди
- забрана за отглеждане на ГМО организми в горите
- забрана за намаляване на горските площи
 
 
FSC сертификацията се прилага в България от 2005 г. Системата се е доказала като един от най-ефективните инструменти за добро управление на горите на глобално ниво.

Предимно слънчево време с временни увеличения на облачността

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 09:22

Днес ще е предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в Западна България краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и се остане без съществена промяна. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места в масивите от Западна България краткотрайно ще превали. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Температурите ще останат без съществена промяна, максималната на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 16°.

Над Черноморието ще e предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 29–31°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

На 17.08.2018 слънцето ще изгрее в 06:35 часа и ще залезе в 20:26 часа. Продължителност на деня 13:51 часа.

На 17.08.2018 луната ще изгрее в 13:18 часа и ще залезе в – часа. Осветеност на диска в 0h UT 37 %. Фаза на луната: първа четвърт.

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в кръгла маса в Бургас по проекта за 12 винено-кулинарни дестинации

Agro.bg - Пет., 08/17/2018 - 09:09

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в кръгла маса в гр. Бургас за обсъждане на проекта за 12 винено-кулинарни дестинации.

С представители на местната власт и туристическия и земеделски сектор в региона ще бъдат дискутирани дестинациите „Добруджа и Северно Черноморие“ и „Южно Черноморие“. 

Кръглата маса е част от инициативата за създаване и утвърждаване на дестинациите, по която съвместно работят Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

В дискусията в Бургас ще участват още Димитър Николов, кмет на община Бургас, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.

 
Събитието ще се проведе днес, 17 август 2018 г. (петък) от 11:30 часа в гр. Бургас, Културен център „Морско казино“, зала „Георги Баев“. 

Министерството на туризма започва процедура по заличаване на 37 туристически сдружения

Agro.bg - Вт., 08/16/2018 - 17:33

Министерството на туризма започва процедура по заличаване на 37 нередовни туристически сдружения от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че не са подали задължителна декларация, съдържаща списък на действащи брой членове, информация за платения от тях членски внос за предходната година и доказателства за редовна организационна дейност, съгласно устава на сдружението. Според Закона за туризма организациите са задължени да предоставят тези данни всяка година до края на месец май.

Всички сдружения ще бъдат информирани за началото на процедурата, след уведомяването ще имат 3 дневен срок да изпратят декларациите си. Ако това условие не бъде спазено, ще бъдат заличени от НТР и ще им бъде отнето издаденото от ведомството удостоверение.

В момента вписаните туристически сдружения в регистъра са общо 191.

При заличаване на сдруженията имената им ще бъдат премахнати от НТР, но ще съществуват като юридически лица с нестопанска цел.

Фирма Косад Семанс в стопанството на фирма Камелия

Agro.bg - Вт., 08/16/2018 - 15:34

Фирма Камелия в град Долни Дъбник, област Плевен, отглежда силажна царевица на компанията Косад Семанс.

Стопанството, което разполага с  около 20 000 декара обработваеми земи, се занимава и с животновъдство.

Отглежда няколкостотин овце - млекодайно направление. Благодарение на концепцията, предлагана от френската компания, млеконадоят значително се е увеличил, а качеството на млякото се е подобрило.

Фамилната ферма е заложила и на други култури от портфолиото на Косад Семанс.

Предпочела е слънчогледите Дженова, Марбелия, Кларика, Фалбала и Акажу.

При люцерната избраните хибриди са Блу Муун и Джулия.

Производството включва още царевица за грис, затова на полетата фирма Камелия ежегодно сее хибридите Трилоджи и Лоубази.

Любим сорт при пшениците е Софру, добивът от който тази година е 940 кг/дка.

Автор: Диана Александрова

България и страните от Вишеградската група с обща позиция относно нелоялните търговски практики

Agro.bg - Вт., 08/16/2018 - 13:51

България, Румъния, Словения и Хърватия, заедно със страните от Вишеградската група (Чешка република, Полша, Унгария и Словакия) подписаха  Обща позиция по Предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета относно нелоялните търговски практики в отношенията между стопански субекти по веригата за доставка на храни. Тя ще бъде представена в рамките на следващото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.

„Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) трябва да работят заедно за съвместни решения на глобални проблеми“, заяви  заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. Тя подчерта, че по този начин гласът на Страните от ЦИЕ ще бъде чуван и успехът гарантиран.

Кръстева участва в срещата на високо равнище на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група (Чешка република, Полша, Унгария и Словакия) и България,  Румъния, Словения и Хърватия, която се проведе на 15-16 август 2018 г. в гр. Опонице, Словакия.

Основните акценти в дневния ред бяха:

 • въпроси, свързани с пакета от законодателни предложения относно бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г;
 • формулиране на стратегическите приоритети на Инициативата на страните от Централна и Източна Европа за базирани на знанието земеделие, аквакултури и горско стопанство, в контекста на биоикономиката (БИОИЙСТ);
 •  обмен на мнения по темата за укрепването на позицията на всички земеделски производители във веригата на доставки на храни, чрез справяне с нелоялните търговски практики (НТП).

Министрите на земеделието на държавите членки от разширената Вишеградска група ще присъстват на официалното откриване на 45 –тия Международен панаир за селско стопанство и храни „Агрокомплекс 2018“, като ще посетят и 13-тото Национално панаирно изложение на селскостопански животни.

Съвместна информационна среща-семинар на НССЗ и ССА в с. Хан Крум, обл. Шумен

Agro.bg - Вт., 08/16/2018 - 12:55

На 28 август 2018 г. в с. Хан Крум, обл. Шумен ще се проведе съвместна информационна среща-семинар с демонстрация на НССЗ (Териториален областен офис (ТОО) гр. Шумен) и ССА (Опитна станция по земеделие - Хан Крум) на тема "Производство на овощен посадъчен материал. Облагородяване на спяща пъпка".

На семинара доц. д-р Майя Мутафчиева, Опитна станция по земеделие - Хан Крум ще запознае присъстващите с производството на овощен посадъчен материал, методите на присаждане, както и ще направи и демонстрация на практическо приложение на присаждането на спяща пъпка.

Експертите от ТОО на НССЗ в гр. Шумен ще представят възможностите за подпомагане на земеделски стопанства от сектор „Овощарство“ по мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Семинарът ще се проведе в с. Хан Крум, обл. Шумен, ул. “Преслав“ № 1А, сградата на Опитна станция по земеделие - Хан Крум.

Програма на семинара.

Зам.-министър Атанас Добрев направи инспекция на изграждането на оградата за превенция на АЧС

Agro.bg - Вт., 08/16/2018 - 11:33

Над 110 от общо 133 километровото съоръжение за превенция срещу aфриканската чума по свинете (АЧС) вече са изградени. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на контролни проверки в района на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Кардам и по цялото протежение на оградното съоръжение, простиращо се от Силистра до Дуранкулак. „Предстои и подсилване на оградата с режеща тел тип Бруно и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица.”, допълни още заместник-министърът. Той подчерта, че за изграждането на оградата са командировани служители от 6-те държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите, които работят денонощно, в това число и с даване на дежурства по охрана на съоръжението.

По време на проверката, извършена съвместно с регионалните структури на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), беше установено и че на входовете към България на граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо. Директорът на Областната дирекция на БАБХ в Добрич д-р Каменов посочи, че внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове.

„България е първата страна, която прави превенция преди още заболяването да е установено на територията й, подчерта заместник-министърът, като посочи, че са ангажирани над 500 служители от горската система в последните седмици. „Изключително благодарни сме на колегите от държавните предприятия и от структурите на ИАГ за разбирането и добрата работа, която извършват на терен по границата – не само изграждане на оградата, но и обходи за охрана, наблюдение и анализ на миграционното поведение на животните около съоръжението”, обяви заместник-министърът. Той посочи, че в разгара на летния сезон въпреки пренасочването на част от ресурса към северната граница, служителите в горите продължават и проверките срещу бракониерските набези  и по контрол и охрана в горите на територията на цялата страна.

Само от началото на годината за 7-те месеца досега проверките са вече над 200 000, подчерта той, което е дори повече от миналата година за същия период. 110 хиляди от тях, са извършени от 6-те предприятия и техните поделения и близо 95 000 – от регионалните дирекции по горите на ИАГ. Общият брой установени нарушения са над 6000, подчерта заместник-министър Добрев, като са задържани над 8000 кубически метра дървесина, 200 МПС, 400 каруци, 200 моторни триона и други инструменти за добив на дървесина.

Речните нива се понижават

Agro.bg - Вт., 08/16/2018 - 10:22

Анализът на хидрологичната обстановка  е направен на база измерени водни стоежи и изчислени по временни ключови криви водни количества от оперативни конвенционални и автоматични хидрометрични станции на НИМХ:

Дунавски басейн: речните нива  през последното денонощие са се понижили или са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания на речните нива в басейна са от -12 см до +8 см. Водните количества на реките  са около и под праговете за средни води, само водните количества на р. Огоста при с. Кобиляк, р. Мусаленска Бистрица при Боровец (приток на р. Искър) и на р. Вит при с. Търнене са над праговете за високи води.

Черноморски басейн: нивата на реките през последното денонощие са се понижили или са останали без изменения. Регистрираните понижения на речните нива  са с до -4 см. Водните количества в по-голямата част от реките  са около и под праговете за средни води, само водното количество на р. Провадийска река при гара Синдел е над прага за високи води.

Източнобеломорски басейн: водните нива на реките  през последното денонощие са се понижили или са останали без съществени изменения. В резултат от работата на хидротехнически съоръжения е регистрирано по-значително изменение в горното течение на р. Марица (до +25 см) и на притока ѝ р. Въча (от -85 см до +84 см). В останалата част от басейна регистрираните изменения на нивата са от -15 см до +14 см. Водните количества на реките в по-голямата част от басейна са около и под праговете за средни води, само водните количества на р. Марица при с. Радуил и на притока ѝ р. Тополница при с. Поибрене са над праговете за високи води.

Западнобеломорски басейн: нива на реките през последното денонощие са се понижили или са останали без съществени изменения. Регистрираните изменения на водните нива  са от -9 см до +15 см. Водните количества на реките  са около и под праговете за средни води.

Хидрологична прогноза

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ:

Дунавски басейн: днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества на реките  ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 16, 17 и 18 август  ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес  и през следващите 2 дни речните нива ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че  на 16, 17 и 18 август водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес  и през следващите два дни речните нива във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че  водното количество в долното течение на р. Черни Лом на 16, 17, 18 и 19 август  ще бъде около средно многогодишната стойност. Днес  и през следващите 2-3 дни речните нива  във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водното количество ще бъде под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес и през следващите два дни речните нива ще бъдат без съществени изменения. Водните количества на реките в басейна ще бъдат под праговете за внимание.

 Източнобеломорски басейн: днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се понижават или ще бъдат без съществени изменения. Водните количества на реките в басейна ще бъдат под праговете за внимание.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира, че нивата на реките ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ прогнозира, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес речните нива в по-голямата част от басейна ще се понижават. В резултат на валежи са възможни незначителни краткотрайни повишения на речните нива на Рилските и Пиринските притоци на р. Места и р. Струма и във водосборите на притоците на р. Струма – р. Лебница и р. Струмешница. На 16, 17 и 18 август речните нива  ще се понижават или ще бъдат без съществени изменения. Водните количества на реките ще бъдат под праговете за внимание.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Според прогнозата на НИМХ  за 16 август 2018 г. не се очакват  опасни метеорологични явления. Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области може да бъде получена от интерактивната карта на адрес: http://info.meteo.bg/opasni/

ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЛИЧНИТЕ ОБЕМИ В КОМПЛЕКСНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЯЗОВИРИ, КОИТО СЕ СЛЕДЯТ В МОСВ:

Съгласно приложение №1 към чл.13 ал.1, т.1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53 броя.

Сумата от наличните в тях завирени обеми към 15.08.2018 г. е 5 011.0 млн. м3 и представлява 77.3 % от сумата на общите им обеми, което e 0.3% по-малко в сравнение с понеделник 14.08.2018 г.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

 • питейно-битово водоснабдяване – 87.7% от общия им обем;
 • напояване – 62.2% от общия им обем;
 • енергетика – 87.5% от общия им обем.

 

Налични завирени обеми в язовири по приложение 1 на ЗВ с трансгранично влияние:

Каскада „Арда“:

 • Язовир „Кърджали“ – 437.204 млн. м3, което е 87.93% от общия му обем;
 • Язовир „Студен кладенец“ – 338.135 млн. м3, което е 87.20% от общия му обем;
 • Язовир „Ивайловград“ – 123.151 млн. м3, което 78.59% от общия му обем.

Каскада „Горна Тунджа“:

 • Язовир „Копринка“ – 72.459 млн. м3, което е 50.25% от общия му обем;
 • Язовир „Жребчево“ – 219.368 млн. м3, което е 54.84% от общия му обем.

Днес времето над страната отново ще бъде слънчево

Agro.bg - Вт., 08/16/2018 - 09:52

Днес отново ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, главно над планинските райони от Западна България и Родопите, но ще е почти без валежи. Ще продължи да духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще останат без съществена промяна и максималните ще са предимно между 30° и 35°, в София - около 29°. Атмосферното налягане е и ще остане близко до средното за месеца. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но вероятността за краткотраен валеж е малка. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 24°, на 2000 метра – около 17°.

Над Черноморието ще бъде слънчево с до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 28–31°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

На 16.08.2018 слънцето ще изгрее в 06:34 часа и ще залезе в 20:27 часа. Продължителност на деня 13:53 часа.

На 16.08.2018 луната ще изгрее в 13:12 часа и ще залезе в 23:36 часа. Осветеност на диска в 0h UT 27 %. Фаза на луната: след новолуние преди първа четвърт.

Над 35 кубика незаконна дървесина са задържали служителите при РДГ – Велико Търново

Agro.bg - Вт., 08/16/2018 - 09:44

Проведе се съвместна акция на горски инспектори при Регионална дирекция по горите - Велико Търново, служители на Държавно горско стопанство „Болярка“ и на РУ на МВР Павликени за съхранение на дървесина в частни домове в селата Димча и Върбовка, община Павликени.

Проверени са 13 бр. частни домове и е установено, че в осем от тях се съхраняват общо 30,50 кубика дърва за горене, немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет. На нарушителите са съставени 12 акта, а дървесината е задържана.

Горските инспектори при РДГ – Велико Търново са констатирали също и незаконна сеч в частна горска територия, в землището на с. Кръвеник, община Севлиево. Задържани са един моторен трион и 4,40 плътни кубически метра иглолистни трупи.

Страници

Subscribe to Списание Агроном съвкупност от новини