Агрегатор на източници

Почти без промяна остават цените на повечето зърнени контракти

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 17:28

По данни на Софийска стокова борса цените на повечето зърнени контракти са с малки промени в средата на месец декември. Единствено в Чикаго цената на пшеницата се повиши минимално с 0.30 долара до 145.14 щд/тон, във Франция трендът е обратен с понижение от 0.50 евро до 161.00 евро/тон, в Украйна и Русия котировките отидоха също надолу с 1 и 3 долара до съответно 194.00 и 193.00 щд/тон. При царевицата разликите през седмицата също не бяха значителни - в САЩ минус 3 долара до 156.00 щд/тон, в Будапеща минус 0.50 до 173.00 щд/тон, а в Русия минус 2 до 166.00 щд/тон. Рапицата е по-противоречива в придвижването си – тя продължи да поевтинява в Евпорейския съюз /Еuronext/ с нови 7.50 евро до цена от 358.00 евро/тон, докато в Украйна поскъпна с 5 долара до 438.00 щд/тон.

В Ротердам цената на нерафинираното слънчогледово олио през тази седмица се повиши само с 2.50 долара и достигна 787.50 щд/т, а рафинираната захар в Лондон задържа движението надолу и отново поевтиня с още 9.70 долара до 361.50 щд/тон.

В кръг "Зърно" на Софийска стокова борса АД хлебната пшеница от място се търсеше на 280.00-290.00 лв/т, предлагането е близо – 300.00 до 310.00 лв/тон. Фуражна пшеница се предлага на 290.00-300.00 лв/т, а търсенето е на 270.00-280.00 лв/тон. Царевицата се движи в подобен диапазон – 260.00-270.00 лв/т „купува“ и 300.00 лв/т „продава“. При маслодайния слънчоглед търсенето за биологично сертифициран остава на 800.00 лв/тон, предложенията също остават на 1050.00 лв/тон. Има и търсене на маслодаен слънчоглед с високи показатели на 580.00 лв/тон. Всички цени са без ДДС.

В кръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни, търсене има за овес насипно, захар и каменна сол.

Подробности за цените може да видите ТУК...

Деца от ДГ № 4 „Роса“ - Благоевград поздравиха Дирекция НП „Рила“ за предстоящите празници

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 17:02

Директорът на Национален парк „Рила“, Красимир Андонов посрещна дечица от четвърта група от Детска градина № 4 „Роса“ в Благоевград и ги приветства с „Добре дошли“. Поводът е Игнажден и предстоящите коледни празници. След представяне на възстановка на народните обичаи „Полазване“ и „Коледуване“, директорът раздаде подаръци на възпитаниците, участвали в програмата. Той пожела на всички присъстващи на празника много здраве, късмет и успехи във всяко начинание през Новата 2018 година!

Аrysta LifeScience със сигурни решения в картофопроизводството

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 16:39

На семинар, посветен на картофопроизводствотото, фирма Аrysta LifeScience представи предложенията си за сектора за 2018 г. Това са продукти в три направления: Препарати за растителна защита, биостимулатори и биоциди.

При инсектицидите беше акцентирано на Нуреле Д, познат още като Хлорсирин 550 ЕК, както и на Даскор 440, Суми-Алфа, с търговското име Сумицидин и на Цитрин Макс.

Фунгицидните решения от Ариста за картофопроизводителите са Банко 500, Димикс 500 СК и Проксанил. Препоръчан беше и растежния регулатор Нео Стоп ДП. Силни решения предлага Ариста и при хербицидите в лицето на Космик и Селект Супер.

Силен акцент от Ариста поставиха и на биостимулаторите. Топ предложенията са БМ Старт- биостимулатор и листен тор, който подобрява цъфтежа, опрашването и нарастването на клубените. Дозата му на приложение е 200 мл/дка. Продуктът е сертифициран и за биологично производство. Вторият продукт е Сиаптон. Това е универсален листен тор и биостимулатор за листно и почвено приложение с животински произход. Прилага се в доза 150-250 мл/дка, с двукратно третиране през 10-20 дни.

Емблематичен за компанията е прилепителят Силвет - суперомокрител на органосиликонова основа. Представен беше и продуктът Хикс-Чейндж, за третиране на твърда вода.

Автор: Валери Станев

ИАСРЖ раздаде призовете „Зооинженер на България“ за 2017 г.

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 15:41

Наградите „Зооинженер на България“ за 2017 година бяха раздадени от Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството. За 11-та година призове получиха хора с принос в селекцията и развъдната дейност. Отличията бяха разделени в 4 категории.

Зооинженерството е престижна професия, която осигурява изхранването на човечеството. Тя е препитание за много хора. Без нея животновъдство не може да съществува и затова работата в този бранш е изключително важна.

Призът зооинженер-селекционер отиде при Елена Костадинова. Нейната 38 годишна кариера е свързана само със селекция в животновъдството.

Отличието перспективен млад зооинженер взе Глория Василева. Тя работи в месодайна ферма, в която отглеждат породата абърдийн ангус. 

Призът зооинженер-мениджър отиде при Николай Кръстанов. Отличието за цялостен принос в областтта на развъдната дейност беше връчено на проф. д-р Светлозар Цанков.

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Данаил Андреев

ЕК прие решение за подновяване на одобрението за употребата на глифозат

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 15:06

Европейската комисия прие решение за подновяване на одобрението  за  употребата  на  глифозат  -  най-широко използваното активно вещество при хербицидите в ЕС. Употребата на активното вещество бе одобрено на ниво ЕС за срок от 5 вместо от 15 години.

Освен това, с оглед на резултатите от гражданската инициатива относно веществото, Комисията обяви, че през пролетта на 2018 г. ще предложи законодателни промени, целящи повишаване на прозрачността, качеството и независимостта на научните оценки. В допълнение, ЕК предложи и конкретни мерки за намаляване на зависимостта от пестициди.

Целта на ЕК е да работи за решение, което има възможно най-голяма подкрепа от страна на държавите членки, като същевременно се гарантира високо равнище на защита на човешкото здраве и околната среда.

В съобщението на Комисията бяха взети под внимание няколко фактора. От една страна, след всеобхватен и прозрачен научен процес, при който повече от 6000 страници с научни оценки бяха направени публично достояние, при оценката на ЕС бе заключено, че глифозат не предизвиква рак, нито създава  неприемлив  риск  за  околната среда при спазване на добра земеделска  практика. Държавите членки също гласуваха в подкрепа на предложението  на  27  ноември  2017г.  На  последно  място, Комисията има и правно задължение да отговаря на заявленията за одобряване/подновяване на одобрението, като взема предвид резултатите от оценката на риска на ЕС.
От друга страна, Комисията взе под внимание факта, че глифозат не е типичният случай. Въпреки че вече има много информация  за  активното  вещество,  допълнителни  изследвания  за него се публикуват по-често, отколкото за други вещества, тъй като е най-разпространено в ЕС. Комисията взе предвид възможността за бъдещ научен и технологичен напредък. Бяха взети под внимание и последната резолюция на Европейския парламент да се осигури подкрепа на възможно най-много държави членки, както и Европейската гражданска инициатива за ограничаване на използването на глифозат.

Затова  и  Комисията  одобри  повторно  употребата  на  активното вещество за срок от 5 вместо за обичайните 15 години и прие допълнителни решения, целящи да повишат прозрачността и качеството на процеса на одобрение на пестициди, както и да осигурят тяхната устойчива употреба.

Четете повече в рубрика Актуално на портала...

Тази седмица в Агрофорум: Как да отгледаме добра реколта от грозде

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 14:12

Лозите се атакуват от икономически важни болести и неприятели и от своевременната борба срещу
тях зависи количеството и качеството на добитото грозде.

Иновации и коопериране на цели производства – това е начина, по-който малките и средни фирми могат да излязат на големите пазари.

Предстоят интересни събития през следващата 2018 г. Анализатори предвиждат сериозни инвестиции и внедряване на иновативни дигитални технологии.

Стекове от българско говеждо месо. Това окуражава истинските ценители, че и у нас се произвежда качествена храна.
Ще ви разкажем за каракачанските коне, тяхната издръжливост и пригодност за работа.

Гледайте Агрофорум на 16 декември от 7 ч и 30 мин. с повторения през цялата седмица.

Повече подробности за предаването на www.agroforum.bg ...

Коледният фермерски пазар в София ще се проведе тази неделя

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 13:13

Традиционният коледен фермерски пазар в София ще се проведе на 17 декември 2017 г. (неделя). Той ще се състои на ул. Оборище, между бул. Васил Левски  и храм-паметника Св. Александър Невски от 11 до 18 ч. Автомобилното движение  ще бъде спряно в само в този участък на ул. Оборище. Организатори са Столична Община, "Пазари Юг" ЕАД и "Хранкооп". За трета поредна година столичани ще могат да закупят директно от производителите екологични и био продукти. Сирена, млека, плодове и зеленчуци, месни деликатеси и зимнина са само част от богатия асортимент на пазара. За децата са предвидени арт работилници. "Искаме да изолираме прекупвачите от веригата, контактът с хората произвели храната е много важен за много от потребителите", заяви изпълнителният директор на „Пазари ЮГ“ Николай Попов.

Очаквайте изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, няколко вида хляб с квас, мед и пчелни продукти от различни краища на страната, сиропи, богат избор на сладка и лютеници, билки, подправки, разнообразни млечни продукти и още много вкусни предложения от градините на нашите производители. Коледния дух допълваме с арт зона за ръчно правени подаръци, кулинарен кът с изкушенията на нашите майстори, и ред приятни изненади, които ще откриете на място.

Европейско ръководство за занаятчийско сирене и млечни продукти излезе на български език

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 12:02

Европейската комисия публикува на сайта си официалния превод на 21 езика, включително и на български, на ЕВРОПЕЙСКО РЪКОВОДСТВО ЗА ДОБРИ ХИГИЕННИ ПРАКТИКИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЗАНАЯТЧИЙСКО СИРЕНЕ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/biosafety_fh_guidance_artisanal-cheese-and-dairy-products_bg.pdf

Ръководството е разработено от хора от практиката: фермери и занаятчии от цяла Европа, ветеринари, консултанти, технолози и експерти по безопасност на храните по поръчка на Европейската комисия.

Официално се въвежда принципът на гъвкавост във всички страни-членки на ЕС по отношение на фермерски и занаятчийски производители на сирене и млечни продукти.  „На практика това означава, че щом една малка ферма с 25 кози във Франция може да произвежда козе сирене от сурово, непастьоризирано мляко и да го продава на територията на целия ЕС, то такава ферма със същите производствени и хигиенни практики и помещения би трябвало да може да бъде регистрирана официално във всяка друга страна – членка и да продава без ограничения на територията на ЕС“, коментира управителят на Фондация БИОСЕЛЕНА д-р Стоилко Апостолов.

Макар да е предназначено основно за бизнеса, ръководството беше одобрено от ЕК и след това от държавите – членки, което означава, че то може да се ползва и за нуждите на официалния контрол. За българските условия това означава, че директорите на ОДБХ, началник – отделите по Контрол на храните и всички инспектори при рутинните си проверки могат да прилагат дерогации и адаптации, когато се отнася за фермерско и занаятчийско производство. Основанието за това е чл. 10 на Регламент (ЕО) 882/2004.
           
„Обръщаме се към всички към всички консултанти, технолози и проектанти на малки обекти за преработка на мляко, към всички служители на БАБХ : използвайте Ръководството в максимална степен в соята работа – то е официален документ на Европейската комисия!“, призовава д-р Апостолов. За малките производители на мляко и млечни продукти – фермери, регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ ръководството трябва да стане настолна книга. Производителя носи цялата отговорност за качеството и безопасността на храните!
     
Фондация БИОСЕЛЕНА членува в Европейската мрежа на фермери и занаятчии, производители на сирене и млечни продукти от 2015 година. Фондацията имаше ангажимент за превода на Ръководството на български език. В момента заедно с колеги от 14 стани – членки БИОСЕЛЕНА разработваме обучителни материали и инструменти за фермери и занаятчии, базирани на текстовете на ръководството. Очакваме през месец юли 2018 материалите да бъдат готови за тестване във фермите.

 

ДФ „Земеделие“ преведе още 40,5 милиона лева по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2017 г.

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 10:53

ДФ „Земеделие“ продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани за Кампания 2017 г. Преведени са общо над 40,5 млн. лева на 11 864 животновъди. По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ) подпомагане от общо 14 752 815 лева получиха 6 486 фермери. По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол (ЕЖСК-месо) бяха изплатени 2 957 972 лева на 264 стопани. Още 22 770 278 лева субсидии бяха разпределени между 5 573 фермери по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави (СМлК) за Кампания 2017.

Ставката за плащането на едно допустимо за подпомагане животно по СМКЮ е 142 лв. Тя е определена със Заповед № РД 09-947 от 12.12.2017 г. на министъра на земеделието, храните и горите. Ставката за плащането по ЕЖСК-месо е 271,25 лв. за първите 250 допустими за подпомагане животни и 217 лв. на глава добитък за тези, които надхвърлят 250-тото животно. Размерът на подкрепата е определен със Заповед № РД 09-949 от 12.12.2017 г. на министъра на земеделието, храните и горите. Ставката по СМлК е 254 лв. на едно допустимо за подпомагане животно, съгласно Заповед № РД 09-948 от 12.12.2017 г. на министъра на земеделието, храните и горите.

Право на подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници имат земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 5 и повече месодайни крави или юници. Финансовата подкрепа по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол се предоставя на фермери с най-малко 20 месодайни крави от една порода.

Третата схема – за обвързано подпомагане за млечни крави е насочена към животновъди, които отглеждат в стопанството си над 10 глави добитък с цел производство на мляко.

Земеделските стопани, кандидатствали по трите схеми на обвързана подкрепа трябва да продължат да отглеждат заявените за подпомагане животни най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

 

Без съществени изменения остават речните нива

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 09:23

Дунавски басейн:  речните нива в по-голямата част от басейна са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания на водните нива в басейна са от - 10 см до + 6 см. Водните количества на реките в басейна са около и под праговете за средни води.

Черноморски басейн: речните нива са останали без съществени изменения през последното денонощие. Регистрирани са понижения на водните нива от - 4 см. Водните количества на наблюдаваните реки в Черноморския басейн са под праговете за средни води.

Източнобеломорски басейн: речните нива са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания на водните нива в басейна са от - 5 см до + 10 см. По-значително повишение вследствие работата на хидротехническо съоръжение е отчетено на р. Въча при гр. Девин (+ 77 см). Водните количества на почти всички наблюдавани реки в басейна са около праговете за средни води. Около праговете за високи води са водните количества на р. Въча при Девин и на р. Арда при Рудозем.

Западнобеломорски басейн: речните нива в басейна са без съществени изменения. Регистрираните колебания на водните нива в басейна са от - 5 см до + 8 см. Водните количества на реките в басейна са около праговете за средни води.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес речните нива ще бъдат без съществени изменения. От вечерните часове на 16 и на 17 декември в резултат на валежи ще има незначителни повишения на речните нива в целия басейн, по-съществени ще бъдат повишенията в средните и долните течения на реките разположени западно от р. Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 15, 16 и 17 декември ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес и през следващите три дни водните нива във водосбора на р. Искър ще бъдат без съществени изменения. В резултат на частично снеготопене днес и утре са възможни незначителни повишения на водните нива в планинските части на водосбора. В късните часове на 16 и на 17 декември в резултат на валежи ще има незначителни повишения на речните нива в басейна. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 15, 16 и 17 декември, че водните количества ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и утре речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. От вечерта на 16 и на 17 декември в резултат на валежи ще има незначителни повишения на речните нива във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в основната река и в долното течение на р. Черни Лом на 15, 16, 17 и 18 декември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 17-19 декември вследствие на валежи са възможни незначителни повишения във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: днес и утре нивата на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения. От вечерните часове на 16 и  на 17 декември в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в басейна. По-значителни ще бъдат повишенията на 17 във водосбора на р. Камчия и реките разположени южно от нея. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение. На 16 вечерта и на 17 декември в резултат на интензивни валежи са възможни локални поройни наводнения във водосбора на р. Елешница (приток на р. Камчия) и във водосборите на реките Двойница, Хаджидере и Ахелой.

Източнобеломорски басейн: днес водните нива на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения. От вечерните часове на 16 и на 17 декември в резултат на валежи речните нива в басейна ще се повишават, като по-значителни ще бъдат повишенията в горното и средното течение на р. Тунджа, в родопските притоци на р. Марица и във водосбора на р. Арда. На 16 вечерта и на 17 декември в резултат на интензивни валежи са възможни локални поройни наводнения във средното течение на р. Тунджа (във водосбора на р. Мочурица).  

  • Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
  • Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна река при Смолян според последната симулация няма да премине над жълтия праг за внимание във вечерните часове на 16 декември.

Западнобеломорски басейн: днес речните нива в басейна ще бъдат без съществени изменения. От вечерните часове на 16 и на 17 декември в резултат на валежи речните нива в басейна ще се повишават, като по-значителни ще бъдат повишенията във водосборите на реките Доспат и Места, както и в долното течение на Струма. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/

Информация за наличните обеми в комплексните и значими язовири, които се следят в МОСВ:

Съгласно приложение №1 към чл.13 ал.1, т.1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 14 декември 2017 г. е 4141,8 млн. м3 и представлява 63,8 % от сумата на общите им обеми. Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване – 80,1 % от общия им обем
  • напояване – 46,0 % от общия им обем
  • енергетика – 74,5 % от общия им обем.

Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава НП „Централен Балкан“

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 09:13

Екип на Сдружението за дива природа "Балкани" е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк. Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг. и в добро здравословно състояние.  Кръстен е Спиридон – в чест на св. Спиридон, който се отбелязва на 12 декември. Това е петата мечка с GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация, обитаваща Национален парк „Централен Балкан“.

Маркировката е поредната стъпка от изпълнявания договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружение за дива природа "Балкани", по проект "Продължаване на дейностите на Дирекция НП "Централен Балкан" за проучване на миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка, чрез маркиране на индивидите и асистиране при случаи на проблемни мечки".

По-слаба реколта от какао и по-високи цени през новата година

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 09:05

По-слаба реколта от какао и по-високи цени през новата година. Това е прогнозата на водещи експерти, които наблюдават пазара на суровината. Според анализаторите това се дължи на голямото международно търсене и недостатъчното предлагане.

Очакванията са, че през следващите 12 месеца цената на тон сурови какаови зърна ще се покачи от сегашните 1900 на 2300 долара. Други прогнози сочат около 2050 долара за тон в края на 2018 година.

Крайният потребител обаче не би трябвало да усети поскъпването в краткосрочен план, тъй като какаото заема малка част от цената на шоколадовите изделия. Освен това в миналото суровината е била и доста по-скъпа. През 2014 година един тон се търгуваше за около 3200 долара. Заради добрите реколти през следващите години цените паднаха, за да стигнат през това лято до отрицателния рекорд от 1800 долара за тон.

През миналия сезон реколтата в Кот д' Ивоар, най-големият производител в света, за пръв път в историята  надскочи 2 милиона тона. За настоящия сезон се очакват обаче едва 1,7 милиона тона. По-слаби добиви се прогнозират и за други държави-производителки.

Организират протест против мръсния въздух в София

Agro.bg - Пет., 12/15/2017 - 08:54

Жителите на три столични квартала ще излязат на протест срещу мръсния въздух в София. Недоволството е планувано за 19 декември (вторник) от 19 ч., като ще се проведе паралелно на три места в града, съобщиха организаторите на протеста, пише dnevnik.bg.

Под надслов "Заедно срещу лошия въздух!" жители на кварталите "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел" ще поискат решаване на проблема. Целта им е да покажат, че мръсният въздух засяга хиляди хора и не трябва да се предприемат мерки само за центъра на София.

Протестът ще се проведе на три места в столицата. Едното е кръстовището на бул. "Никола Мушанов" и ул. "Добротич", второто е на кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. Монтевидео", а третото - на кръстовището на бул. "Александър Стамболийски" и бул. "Вардар".

"При норма от 50 µg/m3 в тази част на София редовно виждаме стойности на праховите частици от над 500-600 µg/m3, а понякога дори стойности достигащи 1600 µg/m3. Проблемът се дължи на всекидневното горене на всякакви боклуци, кабели, дрехи втора употреба, черчевета, други отпадъци и силно отровни материали", уточняват организаторите на протеста.

Те настояват в трите района да се постави официална измервателна станция, която да отчита останалите токсични вещества, освен праховите частици. Искат и засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и опасни за здравето материали.

"В тази връзка настояваме лично премиерът да се ангажира с решаването на проблема. Искаме спешно решаване на проблема, защото това ежечасно разболява нас и нашите деца", се казва в позицията на организаторите на протеста.

РИОСВ – Русе получи от „Монтюпе” предложение с показатели за собствен мониторинг

Agro.bg - Вт., 12/14/2017 - 17:28

В изпълнение на инвестиционна програма, за която "Монтюпе" ЕООД пое ангажимент на срещата с министъра на околната среда Нено Димов в средата на юли 2017 г, дружеството внесе в РИОСВ Русе доклад за предварително проучване и проектиране на пункт/система за непрекъснат имисионен мониторинг на специфични органични замърсители. В доклада са включени 14 показателя от групата на органичните замърсители, които са специфични за производствената дейност  на дружеството. За част от показателите има норми съгласно българското законодателство, а останалите ще се проследяват чрез нивата им в атмосферния въздух, в границите на производствената площадка.  

РИОСВ Русе ще разгледа и съгласува предложените параметри, след което  предстои определяне на местоположението на пункта за собствен мониторинг в Източната промишлена зона и необходимата измервателната техника.

РИОСВ Русе упражнява постоянен контрол за изпълнението на предвидените в програмата мерки. При последната проверка на производствената площадка е констатирано, че дружеството е извършило реконструкция на част от сърцарните машини с оглед подобряване на работните условия. До края на годината предстои реконструкция на аспирационната система на една от производствените линии за леене на алуминий в производствено  Хале 3.

Установени са два случая на трихинелоза в търговищки села

Agro.bg - Вт., 12/14/2017 - 16:37

Два случая на трихинелоза са констатирани в Търговищко, пише novini.bg. Заразеното месо е от отстреляни диви прасета от ловните дружинки в търговищкото село Кошничари и в поповското село Дриново, според директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Анелия Цонева. Инспекторите на Агенцията са описали и иззели намереното количество месо - общо 234 килограма, впоследствие то е изпратено за унищожаване в екарисаж. Първият случая е от 18 ноември, при отстреляно от ловната дружинка в Кошничари диво прасе. Проба от месото е изследвана в акредитирана лаборатория в Търговище, където е установена трихинела. Наличието й е потвърдено и от референтна лаборатория в София, каза Цонева. Експерти на ОДБХ и РЗИ са иззели 31 кг месо. Вторият случая, при който са унищожени общо 203 кг месо от отстреляни шест прасета от ловците в Дриново, е от 11 декември. В една от пробите е установена трихинела, но тъй като пробата е била сборна, е иззето и унищожено всичкото месо. Д-р Цонева призова ловците и особено ръководителите на дружинките да не подценяват опасността от заразата. Месото от отстреляния дивеч задължително трябва да се изследва преди да се пристъпи към консумация. От Българската агенция по безопасност на храните информират, че от началото на годината до момента са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине. От ловните дружинки и частни стопани в различни части на страната са иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.

Нови правила за допускането на препарати за растителна защита ще изработи Европейската комисия

Agro.bg - Вт., 12/14/2017 - 16:03

Нови правила за допускането на препарати за растителна защита ще изработи Европейската комисия. В бъдеще под внимание ще се вземат не само изследвания, предоставени от производителите, но и независими оценки. Това обяви здравният комисар Витенис Андриукайтис в Брюксел.

По думите на Андриукайтис по-голяма тежест ще се пада на проучванията, проведени от Европейската агенция за сигурност на храните. Тъй като изследвания са много скъпи, Брюксел възлага първоначалните проверки за евентуални рискове на производителите на препаратите. В бъдеще в отделни случаи, ЕФСА ще решава дали са нужни допълнителни проучвания. Агенцията ще има и правото да провежда такива изследвания, посочи комисарят. За целта ще бъде увеличен и бюджетът й.

За по-голяма прозрачност при анализа на риска, изследванията, предоставени от индустрията ще бъдат публикувани, обеща Андриукайтис. По въпроса за удължаването на срока за използване на глифозата комисарят поясни, че след като Европейската комисия е издала разрешение за нови пет години, само националните правителства могат да издадат собствени забрани.

"Много е важно страните-членки да се възползват от възможността за собствени решения по въпросите за растителната защита. Правителствата трябва да се погрижат за правилното прилагане на препаратите на тяхната територия", поясни от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия, Франс Тимерманс.

Месопроизводството в края на 2017-набор от мнения

Agro.bg - Вт., 12/14/2017 - 15:22

Защо цената на българското месо е близо с лев по-висока от вносното. Предаването „Говори България“ срещна различни позиции в края на 2017-та. Според представители на  на МЗХГ (съветника на министъра на земеделието, храните и горите Бойко Синапов) това е следствие на   оскъпяването от прекупвачи и някои от самите месопреработватели. Според Кирил Вътев, член  на Асоциацията на месопреработвателите - главно заради това, че животновъдството у нас не се е обединило на кооперативен принцип и не е направена  голяма кланица, с капацитет на тези в другите Европейски страни. Тъкмо тя би дала сигурност и на по-малките в кооператив, в който всеки знае своите отговорности. Един - да произвежда фуража, друг - да е зает с кланицата, трети – с предлагането по цялата хранителна верига до пазара.

Сега за да вземе плащания на площ - месопроизводителят е принуден  да се занимава и със земеделие и да отглежда и фураж. Кой е ефeктивен ще проличи едва когато спрат eвропейските субсидии, обобщи Кирил Вътев. Друга наложителна мярка според него е дифренцираната ставка на ДДС. За пример той даде Румъния, която намали ДДС от 24 на 9 процента и сега българите от Русе, да речем, ходят през Гюргево на пазар в Румъния. Общо е обаче впечатлението, че авторитетът на родната продукция се връща и е време повече стопани и производители на традиционни местни храни да се престрашат за защита на географско наименование. Европа е гладна за уникални предложения и ни чака.

Автор: Ваня Манолова

Ученици от Плевен, Хасково и София са победителите в Зелената олимпиада

Agro.bg - Вт., 12/14/2017 - 14:39

Победителите в екологичната инициатива „Зелена олимпиада“ бяха наградени на специално тържество в НДК. На събитието присъстваха над 300 деца от столични училища, които се включиха в образователна еко-викторина с награди, осигурени от Оперативна програма "Околна среда". Специалната изненада за младите природолюбители беше концертът на певицата Михаела Филева, която e съпричастна на зелената инициатива.

Според регламента, в национален мащаб има трима победители - по един от начален, прогимназиален и гимназиален етап на обучение. Отличените в петото издание на „Зелена олимпиада“ са Христо Илиев – ІІІ клас, от Плевен, Марина Господинова - VІІ клас, от Хасково и Десислава Илиева - X клас, от София. Техните есета на екологична тема са публикувани в сайта на Зелената олимпиада. Победителите получиха MP3 плеър, смартфон и таблет. „Част от природата сме и не можем да съществуваме без нея. Затова трябва да полагаме усилия и да я пазим чиста“, казаха наградените ученици.

В тазгодишното издание на конкурса участие взеха над 5300 деца, които се състезаваха със знания за опазването на природата. За първи път в еко-състезанието се включиха и ученици от български училища в чужбина.

Зелената олимпиада се организира от Академика БГ с подкрепата на Оперативна програма "Околна среда". Образователното събитие има за цел да формира екологична култура сред подрастващите и да възпита любов към природата. През 2017 г. „Зелена олимпиада“ гостува на Стара Загора, Плевен и Монтана. Към инициативата вече се присъединиха актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, алпинистът Боян Петров, изпълнителите Ангел Ковачев и Поли Генова. Образователно-екологичният конкурс ще се проведе и през 2018 г.

Преговорите с МЕРКОСУР буксуват

Agro.bg - Вт., 12/14/2017 - 13:43

Преговорите между Европейския съюз и южноамериканските държави от МЕРКОСУР за сключване на споразумение за свободна търговия се оказаха в задънена улица. Според представители на Брюксел, новият кръг от преговори в Буенос Айрес не е довел до желаните резултати.

Така става все по-малко вероятно договарянето на свободната търговия да приключи до 20 декември, каквито бяха първоначалните планове на Европейската комисия. Една от пречките е, че страните от МЕРКОСУР все още не са представили своите квоти за безмитен внос от Европа на млечни продукти, вино, зехтин и преработени плодове и зеленчуци. Това беше едно от условията, поставени от агрокомисаря Фил Хоган, за да получи Южна Америка в замяна квоти за внос на захар.

Освен това в Европейския съюз има опасения за сигурността на храните, произведени в страните от МЕРКОСУР. Става дума за скандала с разваленото месо в Бразилия, който все още не е разследван докрай.

Брюксел отхвърли и предложение на Бразилия споразумението за свободна търговия да се отнася само за взаимното признаване на търговски привилегии.

Гласуването за евентуална тотална забрана на неоникотиноидите се отлага за март следващата година

Agro.bg - Вт., 12/14/2017 - 12:58

Гласуването за евентуална тотална забрана на неоникотиноидите се отлага за март следващата година. Това решиха участниците в дискусията в рамките на Постоянния комитет за растенията, животните, храните и фуражите. Повечето страни-членки изразиха становище, че гласуването трябва да се проведе едва след като Европейският орган за безопасност на храните актуализира оценката си за препаратите.

Европейската агенция за сигурност на храните е обещала да представи новия си доклад през февруари. Припомняме, че Европейската комисия иска да забрани употребата на открито на всички препарати, оценени като опасни за пчелите. Подобна тотална забрана би засегнала най-вече посевния материал за захарно цвекло, както и картофите за разсад. В момента е забранено третирането на семена от рапица и царевица.

При заседанието на Постоянния комитет експертите одобриха критериите за идентификация на ендокринните дисруптори, тоест веществата, които се съдържат в пестициди и увреждат еднокринната система. Тези критерии бяха предложени от Световната здравна организация. Предстои Европейският парламент и Европейският съвет също да ги приемат. След това всички вещества, съдържащи се в препаратите за растителна защита, които са смятани за опасни за хормоналния баланс на хората и животните, ще могат да бъдат подложени на проверка и евентуално изтеглени от пазара.

Страници

Subscribe to Списание Агроном съвкупност от новини
randomness