БОРИМ СЕ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ

„Моето земеделие” Саския Рихартц

Като общество трябва да настояваме да се запазят съществуващите структури на малки и средни стопанства, твърди ръководителката на движението „Моето земеделие” Саския Рихартц
Госпожо Рихартц може ли да представите накратко инициативата „Моето земеделие”
С.Р. : Ние сме едно много широко обединение от 50 граждански организации, които са се събрали заедно – от такива на земеделските производители, през занимаващи се с опазване на околната среда до такива, занимаващи се с развитие на селските региони и с  влиянието на пазарите върху дейността на фермерите, браншови организации на конвенционални и биопроизводители. Освен това в него се включват организаци и за защита на животните и на хора, които се интересуват от качеството на храните. Движението е основано през 2010 година, а първата ни демонстрация в рамките на „Зелена седмица” бе година по-късно. Нашата дейност обаче не се свързва само с тази демонстрация, но и с организирането на различни дискусии, акции като имаме и конгрес. Осъществяваме и  активна комуникация с аграрния сектор посредством социалните медии и то не само за да го призоваваме на протести, но и да засилваме диалога между държавата и регионите, между животновъдите и защитниците на животните и разбира се с политиците.
Вслушват ли се политиците във вашите апели за една по-дълбока промяна в аграрната политика?
С.Р. : Отговорът на подобен въпрос може да се раздели на две. Първо, разбира се, ни чуват в средно и дългосрочен план. Дълго време движението не само в Германия, но и в Европа все още не беше готово за един прелом в земеделската политика, защото хората още не бяха разбрали, че на политиците трябва да се окаже натиск, тъй като на земеделието не трябва да се гледа като на нишова политика, а на нещо, което ежедневно определя живота ни. Това е особено важно що се отнася до екологията и храните. Въпросът обаче и има и друга страна, защото особено в сегашното правителство на Голямата коалиция в Берлин, в което за земеделието отговаря представител на консерваторите, позицията на гражданското общество често бива игнорирана в краткосрочен план. Настоящият министър на земеделието Юлия Кльокнер се опитва да води една независима аграрна политика, без да се вслушва в мнението на гражданското общество, защото до голяма степен е приела позицията на браншовия съюз на земеделските производители.
Ние обаче забелязахме, че с демонстрацията през тази година, подхваната и от медиите, беше поставена под натиск да изрази своите позиции, И тя каза две неща, които се запечатаха в съзнанието ми. Първото е, че политиката не се прави на улицата, и второто е, че тя определи демонстрацията ни като един вид карнавал. За нас обаче беше важно тя да остане една креативна и позитивна проява, защото ние отбелязваме голямата обществена подкрепа за развитие на едно алтернативно земеделие и постиженията на земеделските  производители в селските региони. Ние не искаме тя да изглежда като нещо негативно, но нашият протест е сериозен и хората идват и по време на него те наистина изразяват своето неудоволствие от липсата на действия. Това че министър Кльокнер иска да изтрие  нашите усилия с мотото, че правим нещо за собствено удоволствие е тотално непростимо и показва, че тя се страхува, и няма възможност да предложи никакви решения на гражданското общество как да се осъществи този прелом в аграрната политика.

Автор: 
Мартин Иванов - Берлин
Брой : 
Март 2019
Рубрика: