ПОВИШЕНИ ДОБИВИ ОТ ЗЪРНЕНИТЕ КУЛТУРИ ПРОГНОЗИРА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

ПОВИШЕНИ ДОБИВИ

Очаквана реколта от 5,6 млн. тона пшеница у нас
Зърнената реколта в Европейския съюз ще бъде над средната въпреки загубите в резултат на високите температури. Очаква се количеството да е по-голямо от миналогодишното, сочи актуалната прогноза на Европейската комисия. Експертите в Брюксел очакват по-големи добиви от всички зърнени култури, с изключение на царевицата на зърна. При нея се прогнозира спад от 3 процента до малко над 8 тона от хектар. Въпреки това количеството ще е с 6 на сто по-голямо от средното за последните пет години.
Меката пшеница в 28-те държави на Европейския съюз ще донесе средно по 6 тона от хектар, или 7 на сто повече в сравнение с 2018 година. Ръст от 9 на сто до 6 тона от хектар се прогнозира за зимния ечемик, а при силажната царевица увеличението
е до около 4 тона от хектар.
Анализаторите предвиждат по-големи добиви и от маслодайните култури. При рапицата се очаква плюс от 7 на сто до малко над 3 тона от хектар. В сравнение със средните количества за последните години това са 4 процента по-малко. Слънчогледът ще има ръст от  около процент и половина до 2 и половина тона от хектар, 11 на сто повече от средното.Единствено при соята ще има спад до почти 3 тона от хектар.
У нас 5,4 млн. тона пшеница е очакваната реколта тази година, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при официалното откриване на националната жътвена кампания в село Вирове, Монтанско, организирано от местната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). На реколтиране в цялата страна подлежат 11 340 000 дка, поясни земеделският министър. По отношение изкупната цена на пшеницата заяви, че тя зависи изцяло от търсенето на борсите. По данни на обследване на земеделските служби по места качеството на зърното у нас ще бъде добро. „По оперативни данни, средните добиви са около 537 кг/дка, като това са много добри показатели за началото на жътвата.
 

Автор: 
Мариела Илиева
Брой : 
Юли Август 2019
Рубрика: 
randomness