ШАФРАНЪТ НАЙ-СКЪПАТА ПОДПРАВКА В СВЕТА С ЦЕННИ ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

шафран

Понятието шафран има двойствен смисъл. От една страна това е наименованието на есенния син минзухар (Crocus sativus), доскоро неизвестен у нас. От друга - така се нарича получавания от него продукт. От няколко години интересът към производството на шафран у нас расте и бележи значителен успех. Продуктът шафран се получава от близалцата на цветовете (женските репродуктивни органи на растението). Големият интерес към шафрана у нас се обуславя от три фактора. Първо, той е най-скъпата подправка в света, често сравнявана по цена на килограм със златото. Второ, налага се мнението, че  култивирането на шафрановия минзухар може да бъде алтернатива на западащото тютюнево производство и да бъде изход за безработното население. Трето, шафранът притежава ценни кулинарни, лечебни и козметични свойства.
БИОЛОГИЯ И ЦИКЪЛ НА РАСТЕЖ
Шафрановият минзухар е непознат в естествено диво състояние. Той е стерилно многогодишно растение с мутантен произход, което . не образува семена, и се размножава вегетативно чрез луковици. От една луковица се образуват 1-3 цветове,  а от един цвят се раждат 2 до 6 нови луковички. Култивира се  широко в Югозападна Азия (Иран е най-големият производител), но за първи път е отглеждан в Гърция. Засаждането на луковиците е през лятото, когато те са спящи. Всяка луковица се дели с образуване на нови луковици, чрез които растението се размножава. Шафрановите минзухари цъфтят през есента и цветовете се берат заради трите червени близалца, които след изсушаване се превръщат в скъпоценната подправката. Цветовете трябва да се берат до обяд, защото бързо повяхват. Това е трудоемък процес, тегловно добивът е много малък и заради това шафранът е толкова скъпа подправка, наречена „червено злато”.
БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ
Шафранът е многогодишно издръжливо растение, което цъфти през есента, а през пролетта е в покой, при което листата му пожълтяват и окапват. Цъфтежът настъпва около 40 дни след засаждането, но има вероятност част от луковиците да цъфтят през следващата есен. Всяка луковица може да даде до 6  цвята за около 15 дни.
Климатични изисквания.
Шафрановият минзухар се развива много добре в райони, където температурите през лятото варират в интервала 25-40 оС, до минус 15-20 оС през зимата. През зимата луковиците са в покой и не измръзват. При опасност от екстремни безснежни студове може да се прави мулчиране със слама между  редовете. В най-горещите и сухи райони на Испания и Гърция могат да бъдат необходими 1-2 поливки, но при умерения климат у нас това не е необходимо. Като максимална надморска височина за шафрана се приема 1500 м.
Почвени изисквания.
Шафрановият минзухар се адаптира към различни почвени условия. Развива се добре на почви с по-лек и по-тежък механичен състав. Оптималното рН е между 6 и 8. Важно е почвата да е добре дренирана, рохкава и с добра водопропускливост, за да се предотврати гниене на луковиците в дъждовна есен. Светлинни изисквания.
Шафрановият минзухар е светолюбиво растение и затова трябва да се засаждат на открити и слънчеви полета, по възможност с южно изложение.

Автор: 
ПРОФ. ДСН ПЕТКО ИВАНОВ
Брой : 
Септември 2018
Рубрика: 
randomness