СТЕВИЯТА Е НАЙ-МОЩНИЯТ ПРИРОДЕН ПОДСЛАДИТЕЛ И ВЪЗМОЖНА АЛТЕРНАТИВА НА ТЮТЮНА

Стевия

Стевията (Stevia rebaudiana) се ползва с популярност на необикновено растение с потенциал на мощен природен подсладител, без вредните действия на захарта и широко използваните изкуствени подсладители (захарин, аспармат, нутра-суит, сплендит и др.). Въпреки продължаващата от десетилетия  дискусия, приложението на стевията в редица страни става все по-широкo, с утвърждаване на мнението, че растението има полезно влияние върху здравето на човека, с доказани лечебни свойства. В последно време се лансира мнението, че стевията може да бъде алтернатива на тютюна. Опити за това се  правят в Гърция.

ПРОИЗХОД, ИСТОРИЯ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
Стевията (Stevia rebaudiana) е многогодишно растение от сем. Сложноцветни, произлязло в Парагвай. Представлява силно разклонен малък храст (висок 60-70 см), с прости листа, бели цветчета и добре развита коренова система. В природните си находища (топлите и дъждовни райони на Южна Америка)   многогодишно растение, но в страните с умерен климат може да се отглежда само като едногодишна култура, тъй като растенията не могат да преживеят зимата и се презасаждат всяка година. Листата на стевията имат дълга история на използване като подсладител, дължащо се на съдържанието на  кристални гликозиди, наречени стевиозиди. Те се извличат от листата и са 200-300 пъти по-сладки от захарта, не съдържат калории, не ферметират, стабилни са при 95ОС и различно рН и са дълготрайни. Продуктите от стевия могат да бъдат използвани при готвене и печене, всякакви преработки на храни  и производство на фармацевтични продукти. Листата на стевия освен гликозиди, съдържат също широк спектър от други ценни вещества: пектини, витамини (А, С, В1, В2), антиоксиданти, различни аминокиселини, минерали и др
През 1970-те в Япония започва култивирането на стевията като алтернатива на захарта и изкуствените подсладители (захарин, нутрасуит, цикламат и др.), които са подозирани като канцерогенни. Културата е включена в програмата за преодоляване вредните последици от атомните бомбардировки и сега  пония е най-големият консуматор на продукти от стевията в света. Стевия се отглежда и използва като хранителна прибавка в страните на Източна Азия (Китай, Корея, Тайван, Малайзия), Южна Америка (Бразилия, Парагвай, Колумбия, Уругвай), Израел и др. Най-големият износител на продукти от стевия е  Китай. В много заводи на «Нестле» и «Кока Кола» захарта и подсладителят аспармат са сменени с продуктите на стевия. Продукти на стевия намират приложение и в повечето страни на ЕС.

Автор: 
проф. дсн Петко Иванов
Брой : 
Ноември 2016