Абонирайте се, за да четете пълния текст на статиите

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони официално изпратен в ЕК

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) в България, за периода 2023-2027 г. бе изпратен официално на Европейската комисия (ЕК) на 9 ноември 2022 г. Новината съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание. „Вече са отстранени забележките и копчето е натиснато“, съобщи Гечев пред депутатите. Това се случи след като от Комисията дадоха „зелена светлина“ на представения от екипа на Министерството на земеделието документ за последна предварителна оценка.

Автор: 
Мариела Илиева
Рубрика: 
Брой : 
Брой 10 / 2020 г.

Дигитален каталог на местни сортове и популации от традиционни култури за българската кухня

Как местните сортове и популации от традиционни за българската кухня култури да стигнат до заинтересованите фермери? Отговор на този въпрос дава дигитален каталог, изработен от екип изследователи на Селскостопанска академия (ССА) в периода ноември 2021 г. – ноември 2022 г. в рамките на Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-ХРАНИ).

Автор: 
Мариела Илиева
Рубрика: 
Брой : 
Брой 1 / 2023 г.

25% от фермите в Европа са фалирали за 10 години

Броят на фермите в страните-членки на Европейския съюз е намалял от 12 милиона на 9 милиона през периода 2010-2020 г. В различните региони тенденцията варира в различна степен, но като цяло стопанствата във всички страни от ЕС намаляват. Единственото изключение в ЕС е Чешката република. Тревожните данни, събрани от Евростат, съобщи еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски по време на пленарна сесия на Европейския комитет на Регионите в Брюксел.

Автор: 
Лилия Александрова
Рубрика: 
Брой : 
Брой 1 / 2023 г.

БЪЛГАРИЯ ПОИСКА ОТ ЕК: ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ СРЕЩУ СМУЩЕНИЯТА НА ЗЪРНЕНИЯ ПАЗАР

България поиска от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар. Позицията на страната ни беше представена от заместник-министъра на земеделието Георги Събев на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се провежда в периода 14-16 септември 2022 г. в Прага, Чешка Република.

Автор: 
АГРОПРЕС ПЛЮС
Рубрика: 
Брой : 
Брой 8 / 2022 г.

Страници

randomness